po., 27. únor 2017 19:10

Oto Košta už není hejtmanem Olomouckého kraje

Oto Košta Oto Košta Zdroj: Hnutí ANO
Olomouc - Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes odvolalo Otu Koštu (ANO) z funkce hejtmana. Pro jeho odvolání hlasovalo 35 z 54 zastupitelů. Na jeho místo poté zastupitelé zvolili Ladislava Okleštěka. Košta byl již na začátku února vyzván vedením ANO, aby sám rezignoval. Pro odstup Košty byl i Andrej Babiš, čerstvě opět předseda tohoto politického projektu. Jako důvody pro odvolání hejtmana hnutí uvedlo nekoncepčnost, chaotičnost, neschopnost práce v týmu nebo také zvolení Jiřího Rozbořila, vyšetřovaného v korupční kauze, na post Koštova poradce.

"Trochu jsem to očekával, i když do posledních chvíle jsem věřil, že mám šanci bojovat," přiznal Košta po zasedání. Následně dodal, že jeho přesvědčení se nadále nestotožnují s těmi hnutí ANO. "Opravdu si nedokážu představit, že bych se s těmito lidmi měl dál vídávat. Minimálně naprosto lidsky jsou mi na hony vzdáleni. Zajímalo by mne kdo z nich, až se v budoucnu potkáme, bude schopen se mi podívat do očí. S největší pravděpodobností požádám o ukončení členství," řekl.

Při čtyřhodinovém jednání padl například i návrh ze strany opozice na tajné hlasování, který byl však odmítnut. Opozice nakonec uvedla, že hejtmanovo odvolání nebylo dostatečně zdůvodněno. Jiří Rozbořil se ke kauze vyjádřil tvrzením, že o Koštově politické likvidaci bylo rozhodnuto již před volbami, a že důvody pro odvolání jsou zástupné a uměle vytvořené.
Celé jednání bylo veřejnosti přístupné. Především příznivci Košty této příležitosti využili a zaplnili sál až do posledního místa. Jednání pak provázelo tleskání, pokřikování i smích. Koštův nástupce, Ladislav Okleštěk, který získal 29 z 54 hlasů, slíbil, že se bude snažit, aby kraj začal fungovat, a že udělá vše pro to, aby komunikace probíhala, jak probíhat má.

Zobrazeno 1906 krát
Naposledy upraveno: út., 28. únor 2017 10:42
Pro psaní komentářů se přihlaste