st., 8. prosinec 2021 21:23

Otroctví nezaniklo, jen se převléklo

Příslušníci české policie Příslušníci české policie Zdroj: Dezidor, CC BY 3.0 , prostřednictvím Wikimedia Commons
Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu v uplynulých dnech obvinili pět osob z moderního otroctví. Pod nabídkou dobře placené práce přesídlili skupinku pěti lidí ze slabých majetkových poměrů do Velké Británie, kde využívali jejich finanční tíseň a neznalost jazyka. Za práci jim téměř neplatili a ženy dokonce nutili k prostituci. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na 12 let.

Ústecký kraj – Organizovaná skupina pěti osob měla nejméně od roku 2019 nabízet „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Cílili na občany ze slabých sociálních a majetkových poměrů, hledající lépe placenou práci v zahraničí. „Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměli žádné blízké příbuzné. Byl tedy vysoký předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádáni,“ uvedl mluvčí Centrály Jaroslav Ibehej. Obvinění měli podle závěru policie úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku. 

„Následně své oběti dopravili do Nottinghamu a tam využívali jejich tísně, neznalost jazyka a závislosti na pachatelích. S jistotou můžeme potvrdit čtyři muže a jednu ženu,“ sdělil dále mluvčí. Za odvedenou práci svým „otrokům“ nedávali téměř žádné peníze. Ženu pachatelé nutili k provozování prostituce, kdy poskytování jejích služeb nabízeli na internetu. „Ve věci je vedeno trestní stíhání pro trestné činy ‘obchodování s lidmi’ a ‘kuplířství’. V případě pravomocného rozsudku hrozí třem obviněným tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a zbylým dvou obviněným tresty od 2 do 10 let.“ řekl Ibehej. Všech pět osob bylo vzato soudem do vazby. 

Zobrazeno 677 krát
Naposledy upraveno: st., 8. prosinec 2021 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste