st., 9. březen 2022 17:47

Ovechkin dotáhl nejproduktivnějšího Čecha v NHL, překoná také Gretzkyho?

Kapitán Washingtonu Capitals Alexander Ovechkin. Kapitán Washingtonu Capitals Alexander Ovechkin. Zdroj: https://twt-thumbs.washtimes.com/media/image/2022/01/24/ABJ09138_c0-321-7639-4774_s885x516.jpg?835722a8fb20864be681a6749ccea7e050e04b6b
Washington DC - Alexander Ovechkin představuje zvučné jméno mezi hokejovými fanoušky. Přes deset let udivuje diváky svými kousky, které nenechají nikoho chladným, a nepolevuje ani v šestatřiceti letech. Naprosto chladnokrevně střílí jeden gól za druhým. Dává tak o sobě vědět i mimo hokejovou komunitu, jelikož se v počtu gólů v zámořské NHL brzy dostane před nejproduktivnějšího Evropana, který kdy v soutěži nastoupil, Jaromíra Jágra.

V současné době nenajdeme v nejlepší lize světa mnoho mnoho hokejistů z útočných řad starších pětatřiceti let. Kromě Ovechkina stále hraje ještě o šest let starší útočník Joe Thornton, který však již nezáří podobně jako ruský snajpr. Hlavním důvodem je především změna herního stylu NHL, protože se stále více prosazují rychlí, mladí hráči. Starší generace tak nově nastolenému tempu nestačí a postupně vyklízí slavná kluziště. To ale neplatí o střelci hrajícím s osmičkou na zádech. 

Nad Ovechkinovou neustávající dominancí se pro oficilní web NHL zamyslela také slavná osmašedesátka. „Přizpůsobil svůj herní styl současnému hokeji, proto má zase náběh na tolik gólů. Navíc má jednu obrovskou výhodu. Nikdo, ale opravdu nikdo, není silnější než on,“ přemítá Jágr. Dále vypíchl, že ani on sám nedává lásku k hokeji na odiv v takové míře jako zmíněný Rus.  „Raduje se pokaždé, co dá gól. Vlastně i když ho dají jeho spoluhráči. Má radost, že může hrát,“ ocenil Jágr. 

Ovechkin před touto sezónou podepsal pětiletý kontrakt s jediným cílem - pokusit se překonat nejlepšího střelce všech dob. Se 766 vyrovnal Jágra, jeho pozornost ale míří k další ikoně. Gordie Howe s 801 brankami okupuje druhé místo v tabulce střelce, ale záleží, na jak dlouho ještě. Jestli si Ovechkin udrží průměrný příspěvek třiceti zásahů na sezónu, mohl by být v ohrožení stávají rekord Wayna Gretzkyho. Ten během své keriéry vstřelil neuvěřitelných 894 branek. Když se ruskému gólostroji vyhnou zranění, budeme sledovat napínavý finiš.

Alexander Ovechkin válí v zámořské NHL již jedenáctým rokem. V roce 2010 přišel do klubu z hlavního města USA, Washingtonu Capitals. Kromě výluku v sezóně 2012/13 nenastoupil za žádný jiný tým. Stal se jedním z nejlepších střelců všech dob. Nyní má před sebou jasný úkol. Překonat rekord v počtu vstřelených gólů, který drží Wayne Gretzky. 

Zobrazeno 595 krát
Naposledy upraveno: po., 14. březen 2022 14:36
Pro psaní komentářů se přihlaste