pá., 17. březen 2023 16:50

Památky napříč republikou se připravují na zahájení sezóny, některé už přivítaly první návštěvníky

Průvodkyně Adéla Mitášová krátce před svou první prohlídkou v sezóně 2023 Průvodkyně Adéla Mitášová krátce před svou první prohlídkou v sezóně 2023 Zdroj: Tereza Klofáčová
Ačkoli sezóna většiny památek začíná až v dubnu, některé památkové objekty napříč republikou se lidem otevřely už na začátku března. Bouzov, Karlštejn či Žebrák, první návštěvníky přivítal i zámek Buchlovice na Uherskohradišťsku.

Sezónu většiny památkových objektů České republiky sice odstartuje až první dubnový víkend, některé památky však lidé můžou navštívit už nyní. O měsíc dříve zahájili sezónu třeba na hradech Bouzově, Házmburku, Karlštejně a Žebráku či na zámcích ve Třeboni a ve Valticích. Jsou také památky, které zůstávají pro návštěvníky otevřené takřka celoročně. Jednou z nich je například zámek Hluboká nad Vltavou, kde během podzimu a zimy nabízejí speciální zimní prohlídkovou trasu.

Během prvního březnového víkendu se letos poprvé otevřely také brány zámku v Buchlovicích nacházejícího se nedaleko Uherského Hradiště. V průběhu soboty a neděle jimi prošlo přibližně dvě stě návštěvníků. Podle pokladní a průvodkyně Zuzany Borusíkové byli příchozí lidé dobře naladění: „Na začátku a na konci sezóny chodí především opravdoví památkoví nadšenci. Je na nich vidět, že je místo poutá, mají zajímavé dotazy.“

Slova Borusíkové záhy potvrdila jedna z návštěvnic, jež do Buchlovic přicestovala z blízkého Uherského Hradiště: „Buchlovický zámek je pro mě srdeční záležitostí. Navštěvuji ho často a moc ráda, dokonce jsem se tady i vdávala. Procházkou po místním zámeckém parku ráda zahajuji víkend, s sebou si nosím kávu a dávám si ji v pro mě nejkrásnější, tedy přírodní kavárně. Líbí se to tady také mým vnoučatům, brávám je sem už od mala.“ Dodává, že v rámci práce hodně jezdí po republice a i díky tomu během roku navštíví spoustu památek.

Na zámek si během zimy občas vzpomněla také zdejší průvodkyně Adéla Mitášová. Příchod nové, své už páté sezóny vyhlížela netrpělivě, slibuje si od ní spoustu slušných návštěvníků. Text během zimní přestávky prý nezapomněla, před prvním prováděcím dnem si jej jen lehce oprášila. „Nejvíce se těším na jarní provázení, až bude celá zámecká zahrada rozkvétat,“ říká a odkazuje na všudypřítomnou vůni charakteristickou pro své oblíbené období.

Zatímco po buchlovickém zámku už korzují skupiny návštěvníků, na nedaleko stojícím hradě Buchlově teprve vrcholí předsezónní přípravy. Protože hrad není zcela elektrifikovaný, část vybavení se na zimu stěhuje do několika temperovaných prostor. Během března se pak všechny exponáty vracejí zpátky na svá místa. Poprvé v letošním roce se hrad Buchlov, stejně tak jako většina dalších památkových objektů v České republice, otevře návštěvníkům v sobotu prvního dubna. 

Zobrazeno 420 krát
Naposledy upraveno: po., 20. březen 2023 10:06
Pro psaní komentářů se přihlaste