pá., 19. listopad 2021 13:33

Pardubické letiště rozšíří linky do světa

Wizz Air Wizz Air Zdroj: https://airport-pardubice.cz/fotogalerie/
Z mezinárodního lětiště v Pardubicích budou lidé moci létat do více koutů světa, a to od června následujícího roku. Potvrzených je zatím pět dopravců, s ostatními letiště ještě jedná. Cestovatelé se také mohou těšit na rozšíření odletů již stávajících linek.

Pardubické civilní letiště zahájilo provoz v roce 1995, do této doby sloužilo k vojenským účelům. Provozovatelem civilní části letiště je nyní společnost EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s. (EBA), jejíž vlastníkem je statutární město Pardubice a Pardubický kraj, výkonným ředitelem je Ivan Čech. 

V letním letovém řádu 2022 otevře společnost Wizz Air hned dvě nové linky do ukrajinských měst Oděsa a Charkov. 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Letiště Pardubice, kde jednal s ředitelem Čechem. "Společnost Wizz Air bude létat od června příštího roku kromě Kyjeva a Lvova také do dalších ukrajinských destinacích v Oděse a Charkově, a to dvakrát týdně. Celkově by tak měl Wizz Air z Pardubic odbavit 12 letů týdně," řekl Netolický. 

Mezi Pardubicemi a Charkovem budou odlety vždy ve čtvrtek a v pondělí v 7:10 s příletem do Charkova v 10:35. Z Charkova bude nová linka odlétat ve stejné dny v 11:10 a v Pardubicích přistávat ve 12:40. Poprvé odletí 2. června 2022. Do Oděsy budou podle rezervačního systému z Pardubic vždy v úterý a v sobotu v 8:25 a přílet v 11:25. V opačném směru bude odlet z oděského mezinárodního letiště ve stejné dny v 11:55 a přistání v Pardubicích v 13:05.

Pokračovat bude v oblíbených linkách do Alicante, Lvova, Kyjeva a Burgasu.

Loni letiště evidovalo 34 tisíc cestujících, do letošního podzimu 72 tisíc. „Letiště Pardubice se odráží ode dna,“ řekl zastupitel a člen představenstva společnosti East Bohemian Airport (EBA) Jan Hrabal (ANO).

"Pokračovat bude i spolupráce se společností Ryanair na lety do španělského Alicante. Zatím dvakrát týdně. Je ale možné, že Ryanair další lety přidá, stejně jako letos, protože byl o letenky mezi cestujícími zájem," uvedl Hrabal.

Nyní mohou cestovatelé letět z Pardubic přímým letem do Alicante, Lvova a Kyjeva. Na letní sezónu 2022 jsou plánované čtyři linky týdně do Burgasu. Provozovat je budou dopravci Bulgaria a SmartWings. Letos mohli lidé letět jednou týdně.

Nově se jedná o Hurghadě, Athénách nebo bulharské Varně. Řecký ostrov Rhodos a turecká Antalya jsou jistá.

Také pravidelné linky do řeckých Athén, egyptské Hurghady či Marsa Alam jsou na seznamu možných cílových destinací. "O letiště je zájem, je zasmluvněno pět dopravců pro další rok. Pokračují další jednání, ale nepokročila daleko, abychom o nich mohl informovat," řekl Hrabal. Lety, které jsou ale jisté, budou mířit se společností Smartwings do Antalye a na Rhodos, plánované odlety jsou dvakrát týdně.

 

 

 

 

Zobrazeno 569 krát
Naposledy upraveno: pá., 19. listopad 2021 14:47
Pro psaní komentářů se přihlaste