út., 26. duben 2016 21:52

Podzemí Dlouhých strání se promění v divadelní jeviště

Kouty nad Desnou – U příležitosti oslav dvacátého výročí provozu vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně zaplní část jejích podzemních prostor herci z ostravského Divadla Petra Bezruče. V sobotu 30. dubna zde sehrají Audienci Václava Havla. Vystoupením odstartuje festival Dream Factory Ostrava, kterému věnovala Nadace ČEZ 260 tisíc korun na podporu oživení průmyslových areálů na severu Moravy.

Herci si Havlovo absurdní drama zahrají v podzemních chodbách elektrárny hned dvakrát. První inscenaci věnují hostům a bývalým zaměstnancům, druhou uvidí veřejnost. „Následovat bude společný výjezd diváků autobusem k horní nádrži elektrárny, takže chystáme hned dva netradiční zážitky na jediné odpoledne,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

„Audience se mi hraje opravdu dobře. Jednak proto, že je bravurně napsaná, a taky proto, že paměť národa je třeba oživovat a oživovat snad do nekonečna,“ řekl herec a držitel ceny Thálie Norbert Lichý, který se představí v roli sládka.

Doprava diváků bude zajištěná od střediska Kouty. S ohledem na malou kapacitu prostor je k dispozici jen omezené množství vstupenek, které jsou k zakoupení v šumperském muzeu. „Improvizované divadélko vyroste u vstupu z větrací štoly do kaverny transformátorů, tedy v místech, do kterých se účastníci exkurzí běžně nedostanou,“ upřesnil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

V Koutech nad Desnou následně odstartuje festival Dream Factory Ostrava, který vyvrcholí na začátku června v industriálním prostředí Dolu Hlubina. Na festivalu se představí mimo jiné i Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé nebo Klicperovo divadlo.

Zobrazeno 1889 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:31
Pro psaní komentářů se přihlaste