út., 15. listopad 2022 11:33

Pohádka o zlaté medaili se rozplynula ve finále, mistrovské zlato putuje již po desáté do Švédska

stříbrný český národní tým ve florbale stříbrný český národní tým ve florbale Zdroj: Český florbal
Letošní mistrovství světa ve florbale se odehrálo již potřetí ve Švýcarsku. Česká reprezentace se poprvé v historii vyhnula v semifinále Finsku nebo Švédsku. Ve finále čekala český tým odveta ze skupiny se Švédskem, kde byl severský gigant úspěšnější.

Čtrnáctý ročník mistrovství světa pod aktovkou Mezinárodní florbalové federace se letos odehrál ve švýcarském Curychu a Winterhuru od 5.11. do 13.11. Pro českou reprezentaci se jedná o nejúspěšnější mistrovství světa v historii českého florbalu. Česká republika poprvé dokázala na mistrovství světa uhrát ve skupině remízu s historicky nejúspěšnějším týmem Švédskem, obsadila podruhé v historii stříbrnou pozici a poprvé obsadila tři místa v All Star týmu.

Český tým ve skupině B narazil na Lotyšsko, Německo a Švédsko. Turnaj otevřel duel s Lotyšskem. Lotyši postavili hluboký blok, do kterého se čeští hráči nemohli prosadit. První českou branku v turnaji vstřelil Marek Beneš, Benešovo branku následovalo dalších pět a Češi si připsali první tři body za výhru 6:3. Druhý zápas sehrála česká reprezentace se sousedy z Německa. Česko mělo celé utkání pod kontrolou, a i přes výpadek v závěru utkání, kdy soupeř vstřelil pět branek, vyhrála česká reprezentace 8:6. Zlatý hřeb základní skupiny přišel v pondělí 7.11., kdy se Česko utkalo se Švédskem o prvenství ve skupině. Česká republika dokázala se Švédskem uhrát historicky první remízu na mistrovství světa, ta jim však na výhru skupiny nestačila, a tak výběr trenéra Berky postoupil do playoff z druhého místa.

Ve čtvrtfinále se českému výběru postavilo do cesty Slovensko. Slováci nebyli pro Čechy překážkou a po třetinách 3:1,4:1,2:2 postoupila česká reprezentace do semifinále, zde na ni čekalo domácí Švýcarsko, které vyhrálo skupinu A. Zápas se Švýcarskem ukázal kvalitu českého týmu. Češi si s domácím výběrem poradili rozdílem třídy, když se jim podařilo Švýcary porazit 11:3. Na druhé straně pavouka se odehrálo severské derby mezi Finskem s Švédskem. Zápas došel až do samostatných nájezdů, kde byl šťastnější švédský celek. V utkání o bronz se povedlo finské reprezentaci zachytit úvod zápasu, ve kterém se dostala do čtyřbrankového vedení a náskok udržela až do poslední sekundy. Finálový zápas sliboval vyrovnanou bitvu, Česko však nenavázalo na utkání ze základní skupiny a prohrálo utkání 3:9.

Pro český tým se i přes neúspěch ve finále jedná o nejúspěšnější šampionát v historii. Do All Star týmu se povedlo prosadit třem hráčům. Za český výběr se do nejlepší šestky turnaje dostal brankář Lukáš Bauer, obránce Ondřej Němeček a útočník Marek Beneš. České hráče doplnili švédští hráči Emil Johansson, Hampus Ahrén a Alexander Galante Carsltrom. Další mistrovství světa je naplánované na rok 2024, tentokrát bude šampionát hostit mistr ze Švédska.

Zobrazeno 343 krát
Naposledy upraveno: út., 15. listopad 2022 13:47
Pro psaní komentářů se přihlaste