čt., 21. březen 2019 22:50

Poláci na úvod kvalifikace ME přetlačili Rakousko, trefil se Piątek

Střelec první branky Piatek a jeho tradiční oslava ve stylu westernu. Střelec první branky Piatek a jeho tradiční oslava ve stylu westernu. Zdroj: Facebook polské fotbalové reprezentace Łączy nas piłka
Vídeň - V úvodním utkání se mezi sebou utkali dva favoriti skupiny G, kde se o postup na evropský šampionát mimo Rakousko a Polsko bude snažit i Severní Makedonie, Slovinsko, Izrael a Lotyšsko. I přes šance na obou stranách rozhodla jediná branka – a to střídajícího Krzysztofa Piątka z 69. minuty.

 

Do utkání vstoupili lépe domácí. Šestinásobný rakouský fotbalista roku David Alaba poslal po osmi minutách hry z levé strany střílenou přihrávku do vápna na Marcela Sabitzera, jehož projektil ztroskotal jen na robinsonádě golmana Szczensného. Ve 24. minutě mohl po rohu otevřít skóre polský stoper ve službách Monaka Kamil Glik, avšak jeho jeho hlavička neměla gólové parametry.

Poláci pomalu přidávali pod kotlem a po třech minutách opět udeřili. Ze třiceti metrů od Lindnerovy svatyně napřáhl Kamil Grosicki a rakouský brankář měl co dělat, aby prudký balón konečky prstů vytěsnil. Rakušané do konce poločasu vsadili na nepříliš pohledný styl hry a rozvážnou kombinací se snažili překonat polský val. Ztráty však svěřenci Jerzyho Brzeczka trestali nebezpečnými protiútoky, kterým chyběla jen finální tečka, a proto první poločas na Ernst-Happel-Stadion skončil bez branek.

Úvod druhé půle hrál opět více do karet domácím a Poláci jen se štěstím přečkali dvojici nebezpečných rohových kopů bez úhony. Hra se přitvrdila, ale šance nepřicházely. Půl hodiny před koncem se pak k radosti hostujících příznivců objevil na hřišti aktuálně nejlépe hrající polský útočník Krzysztof Piątek. Autor devatenácti přesných tref v Serii A, který patří mezi vycházející hvězdy polského fotbalu si tak připsal třetí reprezentační start.

Po faulu Kędziory zahrával přímý kop z pětatřiceti metrů nejaktivnější domácí hráč Marko Arnautović, jeho střela jen o milimetry minula Szczensného branku. Známé sportovní pořekadlo „nedáš, dostaneš“ i dnes vzalo za své. Z následné akce hostů vytěžil Grosicki rohový kop. Střelu Kedziory zvládl ještě domácí gólman vyrazit, na následnou dorážku Piątka byl však krátký a k radosti polských fanoušků překonal Lindnera. Místo očekávaného tlaku Rakouska pak mohla přijít studená sprcha. Po kombinaci s Lewandowskim se sám před bránu dostal opět Piątek, tentokrát však míč mezi tři tyče nedostal. V 88. minutě měl na hlavě vyrovnání bývalý hráč pražské Sparty Marc Janko, avšak na centr nedosáhl a rozhodl, že vídeňská noc bude patřit Polákům.

Zobrazeno 1298 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. březen 2019 09:45
Pro psaní komentářů se přihlaste