pá., 19. březen 2021 20:10

Postup Slavie o kterém mluví celý svět

Konflikt hráčů obou týmů, po údajném rasistickém napadení od Ondřeje Kúdely Konflikt hráčů obou týmů, po údajném rasistickém napadení od Ondřeje Kúdely Zdroj: sport.cz
Glasgow – zápas osmifinále Evropské ligy UEFA se proměnil v bojiště. Emocemi vypjatý souboj mezi pražskou Slavií a skotským Rangers FC měl dohru v útrobách stadionu. V zápase byly vidět nádherné góly, ale přesto se mluví o večeru hrůzy pro hráče sešívaných. Hlavní roli v celém zápasu sehrál rozhodčí Orel Grinfeld. Ve čtvrfinále Slavia znovu poletí do Anglie.

Postupový gól vstřelil Olayinka, pojistku přidal Stanciu
Od začátku zápasu bylo zřejmé, že to nebude pro slávisty příjemný zápas. Přesto se ve 14 minutě po centru z levé strany od Jana Bořila prosadil Peter Olayinka. Křídelník Slavie si našel prostor na přední tyči a nekompromisně zakončil hlavou, McGregorovi v bráně nedal šanci. Jedinou střelou domácích na bránu Ondřeje Koláře se v prvním poločase prezentoval Ryan Kent. Po prvním poločase stav 0:1 hrál do karet Slavii a znamenal by pro ně postup. Druhý poločas byl především ze strany pražského klubu ve znamení nepřesností. Po přehlížení některých situací ze strany rozhodčího přišly i karty, a to i dvě červené. Po té druhé v pořadí se k přímému kopu postavil Nicolae Stanciu, který potvrdil svoji formu z posledních zápasů a poslal míč do levého horního rohu branky. Vyhrocený zápas opanovala pražská Slavia 0:2 a může se radovat z postupu do čtvrtfinále Evropské ligy UEFA.

V hlavní roli izraelský rozhodčí Orel Grinfeld
Hlavní rozhodčí Orel Grinfeld, který má několik zkušeností s mezinárodními zápasy rozdal v tomto duelu hned deset karet, a mohlo jich být ještě víc, kdyby nastavil přísnější metr. V prvním poločase Grinfeld odpískal několik tvrdých zákroků, které ale neohodnotil kartami, a tak se hráči Rangers rozhodli ještě přitvrdit. V prvním poločase padli jen tři žluté karty, ale to hlavní se začalo dít až ve druhém poločase. Hráči Rangers přitvrdili v soubojích. To vyústilo v červenou kartu pro Kemara Roofa, který šel kopačkou přímo proti tváři Ondřeje Koláře A tak se po sedmi minutách na hřišti musel Roofe odebrat do sprch. Kolář byl na hřišti dlouho ošetřován a nakonec jej odnésli na nosítkách. O jedenáct minut později se ze hřiště musel poroučet po druhé žluté kartě Leon Balogun. Rangers dohrávali zápas o devíti mužích v poli a mohlo být ještě hůř, Jan Kuchta dostal míčem do obličeje v době, kdy byla přerušena hra a hráči domácích mohli dohrávat zápas v osmi lidech. To se ale nestalo.

Surový zákrok na Ondřeje Koláře, po kterém následovala červená karta pro domácího hráče. Zdroj:  https://twitter.com/JaroslavTvrdik?s=20

Kolář po příletu zamíří rovnou do nemocnice
Ačkoliv to vypadalo, že Kolář bude až na pár šrámů na obličeji v pořádku, není tomu tak. Sice se na konci zápasu vrátil na lavičku, aby podpořil své spoluhráče, a dokonce zvládl i pozápasové oslavy. Vypadá to ale, že jeho zranění budou vážnější. Po večerním vyšetření lékaři zjistili, že slávistický brankář má otřes mozku a zlomenou čelní kost vlevo dole. K tomu se ještě přidalo deset stehů na obličeji. Slavia informovala o tom, že hned po příletu Kolář zamíří do nemocnice na další vyšetření. Fotbalovým příznivcům se může vybavit zákrok na Petra Čecha z roku 2006, po kterém byl delší dobu mimo hru a jako následek musel nosit helmu.

Dohra v útrobách Ibrox Stadium
Aby toho ve vyhroceném zápase nebylo málo, v útrobách stadionu hráč Rangers Kamara napadl obránce Ondřeje Kúdelu pěstmi. Přítomen byl i trenér Steve Gerrard a zástupci UEFA, která bude celou situaci řešit. Jedná se o dohru situace z druhého poločasu. V posledních minutách zápasu na hřišti vznikla roztržka poté, kdy měl údajně Kúdela rasisticky urazit jednoho z hráčů domácích urážkou „You’re fuc***g monkey“. To však na svém Twitteru popřel člen představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. Kúdela médiím sdělil, že Kamarovi řekl „You’re fuc***g guy“, a jakýkoliv rasismus odmítl. Kúdelovi nepomáhá to, že měl v ten daný moment ruku před ústy. Slavii ze stadionu musela evakuovat místní policie, kterou Slávisté po útoku zavolali. S celou situací pomáhá i ambasáda v Londýně.

Vyjádření Jaroslava Tvrdíka na Twitteru

Tisková konference ve znamení rasismu
Trenér domácího týmu Gerrad na tiskové konferenci sdělil, že Kamarovi jednoznačně věří. „Kamara mi řekl, že šlo o rasistickou urážku. Proto teď nemám chuť mluvit o fotbale, i když musím uznat, že Slavia byla v obou zápasech lepším týmem a postupuje zaslouženě. Incident, který se stal, ale s fotbalem nemá nic společného. Doufám, že to UEFA podrobně vyšetří a nezamete pod koberec," prohlásil Gerrard. Na tiskové konferenci nepadla žádná slova o drsné hře Rangers. Dokonce se trenér domácích nevyjádřil ani k brutálnímu faulu na Koláře, ani k tomu co se dělo bezprostředně po zápase. Pokud by se však prokázalo, že Kúdela opravdu rasisticky urazil Kamaru, byl by to pro něj obrovský malér.

Do třetice znovu na Ostrovy
Slávisté se do třetice ve vyřazovacích bojích potkají s týmem z Velké Británie. Po vyřazení Leicesteru a po včerejším postupu přes Rangers je čeká londýnský Arsenal. Svěřenci Jindřicha Trpišovského si přáli jet znovu do Anglie, a to se jim také splnilo. Sám Trpišovský ale preferoval Manchester United, protože se chtěl projít po útrobách stadionu Old Traford a poznat tamější atmosféru fotbalu. „Jednoznačně chci na Old Traford, je to meka fotbalu a projít se v útrobách stadionu by byl splněný sen“ uvedl Trpišovský v pozápasovém rozhovoru pro ČT Sport. Bude mu ale muset stačit atmosféra z Emirates Stadium, protože Arsenal se na rozdíl od Manchesteru United nachází ve středu tabulky, zatímco „Red devils“ okupují aktuálně druhé místo anglické Premier League. V případě postupu přes Arsenal by Slavie narazila na jednoho ze dvojice Villareal CF a GNK Dinamo Záhřeb a na toužený Manchester United by mohla narazit až ve finále.

Zobrazeno 888 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. březen 2021 16:35
Pro psaní komentářů se přihlaste