pá., 18. březen 2022 11:19

Překvapivé složení trenérské lavičky. Český národní tým poprvé v historii povede zahraniční kouč

Generální manažer Petr Nedvěd s novým trenérem národního týmu Kari Jalonenem Generální manažer Petr Nedvěd s novým trenérem národního týmu Kari Jalonenem Zdroj: https://www.prahain.cz/images/theme/20220311171422_IMG_9212.jpg
Praha – Čeští hokejisté pod vedením Filipa Pešána předváděli dlouhodobě špatné výkony, které vedly k nejhoršímu výsledku v samostatných dějinách českého národního výběru. Ihned po skončení olympijských her v Pekingu, tak začala zejména mezi novináři oblíbená debata o jméně nového hlavního trenéra. Nejdříve se spekulovalo například o Miloslavu Hořavovi, který nyní trénuje Spartu společně s Josefem Jandačem. Dále se skloňovalo jméno třineckého Václava Varadi, jenže ani on se spasitelem českého hokeje nestane. Důvěru totiž poprvé v historii dostal zahraniční kouč.

Finský stratég Kari Jalonen se řadí k nejuznávanějším lidem ve své profesi. Dvaašedesátiletý rodák z Oulu se pyšní taktéž úspěšnou hráčskou kariérou, ačkoli se nikdy výrazněji neprosadil v americké NHL. Válel především ve finské lize, kde se stal hned pětinásobným mistrem. Ve sbírce má také vítězství ve francouzské lize a stříbro z MS do 20 let. Coby trenér slavil zisk titulu šestkrát na klubové úrovni. Na mezinárodní scéně mu však titul unikl, když nejprve s juniorským výběrem, kde zastával roli asistenta, nestačil v roce 2001 na Českou republiku a následně se se stříbrnou medailí musel smířit také s mužským týmem Finska v roce 2016. Za roky 2005 a 2007 získal ocenění pro nejlepšího trenéra finské ligy.


„Všichni to chápali a sami řekli, že taková možnost přichází jen jednou za život,“ odpověděl Fin portálu iDnes.cz na otázku, zdali s tím souhlasil finský svaz. Od příští sezóny měl původně převzít finskou dvacítku. S novou výzvou v podobě pozvednutí českého hokeje si musí poradit do května 2024, do kdy má podepsanou smlouvu s českým svazem ledního hokeje. Na lavičce mu budou asistovat překvapivá jména. Z Pešánovi družiny zůstal jen trenér gólmanů Zdeněk Orct. Novými tvářemi vedle Jalonena jsou Libor Zábranský a Martin Erat, oba z brněnské Komety.

Libor Zábranský sedí na několika židlích současně. Je majitelem i trenérem brněnského extraligového klubu, který v letech 2017 a 2018 dovedl k titulu. Nadále zůstává členem výkonného výboru, naopak po angažování do role asistenta hlavního kouče národního týmu rezignoval na funkci viceprezidenta svazu. Pro Deník Sport vysvětlil, proč nabídku přijal: „V minulosti jsem odolával kvůli povinnostem v Kometě, teď už jsem si ale řekl, že nemůžu uhnout. Vycítil jsem, že se k tomu musím postavit čelem. A že jde o správné rozhodnutí.“

Druhý jmenovaný je velkým překvapením. Erat sice prožil úspěšnou hráčskou kariéru nejen v extralize v dresu Komety, s níž dvakrát vybojoval titul. V NHL se nejvíce prosadil v Nashvillu, kde odehrál 723 zápasů s bilancí 163 branek a 318 asistencí. Výraznější trenérské zkušenosti však zatím nemá, a tak bude zajímavé sledovat, jak si poradí se svou první výraznější rolí.

Zobrazeno 544 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 10:51
Pro psaní komentářů se přihlaste