so., 18. únor 2023 22:31

Překvapivou vítězkou slalomu na mistrovství světa se stává Kanaďanka St. Germainová

Adriana Jelínková Adriana Jelínková Zdroj: Czech Ski & Snowboard
Na mistrovství světa v alpském lyžování ve francouzských střediscích Courchevel a Méribel není nouze o překvapivé vítěze. O nečekané vítězství se ve slalomu postarala také kanadská slalomářka Lauren St. Germainová, která tak navázala na svého reprezentačního kolegu Jamese Crawforda, jenž se stal mistrem světa v mužském Super-G. S druhým místem se musela smířit největší favoritka na titul Mikaela Shiffrinová.

V roli obhájkyně mistrovského titulu z posledního šampionátu do slalomu vstupovala Rakušanka Liensbergerová, která však nezažívá povedenou sezónu a nepatřila tak mezi favoritky. Největší aspirantkou na titul mistryně světa byla dosavadní dominátorka sezóny Američanka Shiffrinová, která v letošní sezóně překonala ženský rekord v počtu vítězství ve světovém poháru Američanky Vonnové. Roli favoritky v prvním kole také potvrdila, když do druhého kola vstupovala z prvního místa s náskokem devatenácti setin na druhou Švýcarku Holdenerovou. Třetí místo po prvním kole držela s odstupem šedesáti jedna setin právě Kanaďanka St. Germainová. Olympijská vítězka ze slalomu Slovenka Vlhová byla po prvním kole na pátém místě.

Ve druhém kole však Shiffrinová jela opatrněji a svůj náskok z prvního kola ztratila. Do cíle tak dojela na druhém místě. Po dojetí Shiffrinové se z titulu mistryně světa mohla radovat St. Germainová, které k titulu pomohl také výpadek po prvním kole druhé Holdenerové, jež na všech mezičasech byla v zelených číslech. Vinou špicara (zachycení slalomové branky špičkou vnitřní lyže) na jedné z branek, se však do cíle nedostala. Na třetí místo po výpadku Holdenerové poskočila po prvním kole čtvrtá Němka Duerrová. Slovenská favoritka Vlhová skončila na pátém místě. Druhé kolo vyšlo nejlépe Italce Della Meaové, která se z dvacáté šesté pozice po prvním kole posunula až na konečné osmé místo. Českým reprezentantkám se první kolo nepovedlo, nedostaly se do první třicítky, druhé kolo tak absolvovaly až po vyhlášení vítězek. Ani jedna z tria Sommerová, Dubovská, Jelínková cíl druhého kola neprotnula.

St. Germainová tak navázala na výborné výsledky kanadské reprezentace v průběhu šampionátu. Mistrem světa se stal také její reprezentační kolega Crawford, který svou sbírku rozšířil ještě o bronzovou medaili ze sjezdu. Kanadský tým pak vybojoval bronzovou medaili také v týmovém paralelu.

Zobrazeno 323 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. únor 2023 11:52
Pro psaní komentářů se přihlaste