po., 10. říjen 2022 00:39

Prix Bohemia Radio po roce opět v Olomouci

Prix Bohemia Radio Prix Bohemia Radio Zdroj: https://prixbohemia.czech.radio/
OLOMOUC - Mezinárodní soutěžíní festival rozhlasové tvorby pořádaný Českým rozhlasem, Prix Bohemia Radio, se v Olomouci odehraje v pořadí již po 38. Letošní rok byly vyhlášeny kategorie Drama, Dokument, Reportáž a Podcast. V rámci těchto kategorií se zúčastní tvůrci české i zahraniční scény. Festival započne 10. října a bude zahájen slavnostním koncertem, kde mimo jiné vystoupí Helena Vondráčková a ukončen bude ve čtvrtek 13. října koncertem Ondřeje Gregora Brzobohatého. K účasti je nutná akreditace, která se dá snadno provést na internetu.

Festival Prix Bohemia Radio započne v pondělí 10. října a potrvá do čtvrtka 13. října. V rámci festivalu se mohou diváci a posluchači těšit na poslech soutěžních děl, debaty, diskuse, koncerty a kavárnu POTMĚ. Pondělní den se ponese v duchu dokumentu a bude rozdělen do dvou bloků, dopoledne se můžeme těšit na dokument s názvem Sedm dní do pohřbu nebo Zúčtování paní Anny. Odpoledne pak například na To je pravda, napsala nebo Dánské štěstí. Od 19:00 rozezní Český rozhlas Olomouc zahajovací koncert, kde vystoupí David Deyl, Helena Vondráčková a Roman Tomeš. 

Úterní den nám odkryje reportáže jak české, tak zahraniční. Jedním z nich je Pandora Papers - Jak politici skrývají svůj majetek, který zazní v němčině, litevská reportáž Protesty pokračují, polská Byznys s duší, ukrajinská Vánoční výstava. 

Středa nás provede dramatem. Zazní například drama Krátké rozhovory s odpornými muži, Neklid, Syn nebo Hoří. V kavárně POTMĚ bude možné vyslechnout podcast Dana Bárty.

Ve čtvrtečním dni bude odpovídat na otázky ředitel Českého rozhlasu, rozhovoří se také o veřejném zpravodajství, válečném nebo o trendech rozhlasové tvorby. Ve večerních hodinách bude následovat koncert Ondřeje Gregora Brzobohatého s předáváním cen. 

Většina poslechů se uskuteční na Konviktu. Po celé čtyři dny bude i pestrý doprovodný program v podobě kavárny POTMĚ na Horním náměstí, Podcast Session Rádia Wave nebo koncert Českého rozhlasu Vltava v Jazz Tibet Club. Dále pak je možné zavítat do Moravského divadla, kde Divadlo Petra Bezruče představí inscenaci Šikmý kostel. Český rozhlas Plus bude živě natáčet podcast Čekání na prezidenta a přímo v budově Českého rozhlasu Olomouc si zájemci budou moci vyslechnout přednášku o tom, jak se dělá audio dokument v podání Svena Pregera. 

 Pro účast na festivalu je nutné provést akreditaci, která se dá snadno udělat zde. Kompletní program festivalu Prix Bohemia Radio lze najít na webových stránkách Českého rozhlasu.

Zobrazeno 615 krát
Naposledy upraveno: ne., 16. říjen 2022 14:45
Pro psaní komentářů se přihlaste