Celá akce začala na popud specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. Myšlenky se potom chytil zadavatel Adam Vojtěch a organizace Globopol. Ta se svými hodnotami podporuje zdravou životosprávu a informování nejen zdravotníků, ale i pedagogů, úředníků, politiků, manažerů, podnikatelů a širší veřejnosti.
Projekt Zdravotnická strava má za cíl zjistit současnou situaci u nás i v zahraničí a vymyslet, kde je prostor na změny k lepšímu stravování pacientů. Dalším krokem je realizace, kdy se změní systémy v praxi. „Jeho cílem je jednak nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce a také umožnit pacientům v nedietním režimu výběr ze tří pokrmů oproti současnému jednomu dennímu menu podávanému pro všechny pacienty bez možnosti volby,“ říká vedoucí projektu a ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.
Do projektu se od začátku zapojily Fakultní nemocnice Olomouc, Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně a Institut Klinické a Experimentální medicíny. Organizace Globopol hledá i další zdravotnická zařízení, u kterých by se projekt mohl realizovat a vychytat poslední nedostatky.