ne., 8. listopad 2015 23:37

První český Newsweek je na světě

Newsweek mají i naši polští sousedé, tak proč ne my? První číslo amerického magazínu newsweek dorazilo i do České republiky.

Časopis Newsweek má už poměrně dlouhou tradici na trhu. První číslo vyšlo již roku 1933, a to v New Yorku. V Americe působil jako klasický týdeník až do konce roku 2012, který se stal pro časopis osudným. Týdeník se přesunul výhradně na internet, za posledních pár let totiž ztratil polovinu čtenářů a zisky šli dolu. Newsweek ale existuje i v mnoha jazykových mutacích, například polskému vydání se zatím daří dobře. Od čtvrtka 5.listopadu můžete Newsweek koupit i u nás, od prvotního amerického vydání se ale liší tím, že bude vycházet jako čtrnáctideník.

„Každá nová věc – i ta, která je nejlepší na trhu – potřebuje aspoň stručný návod k použití. Tady je. Začnu od Dominika Feriho, toho sympatického usměvavého mladíka z obálky. Udělali jsme z něj tvář premiérového čísla, protože k Newsweeku sedí po všech stránkách. Je chytrý, vtipný a má svěží pohled na věc, dobře vypadá. A co je nejdůležitější – myslí mu to světově,“ zní slova Jiřího Nádoby, šéfredaktora časopisu. Dále také dodává, že redaktoři pracují na plný úvazek od září a redakce tak má připravené texty i pro další vydání. Pro Newsweek pracují Daniel Anýž, který působil jako komentátor v Hospodářských novinách se zaměřením na americkou scénu. Z lidových novin přišla Kateřina Šafaříková specializující se na Evropskou unii. Dalšími jmény jsou např. Tomáš Lysoněk z MF Dnes nebo reportérka Kateřina Šantúrová se zkušenostmi z anglosaských médií.

Newsweek spadá pod vydavatelství Media Rey SE, které v Česku vydává i magazín Forbes. Šéfredaktor Nádoba doufá, že by se právě Newsweek mohl dostat na úroveň Forbesu. Titul přichází v nákladu 40 tisíc kusů, dva tisíce výtisků míří do prodeje i na slovenský trh. U nás je titul k dostání za 59 Kč. Česká podoba magazínu je originální i svým grafickým pojetím. Rozdíl je patrný už na titulce časopisu, kde není použita klasická červená barva, spojována právě s Newsweekem, ale dominuje tu barva černá. Mezi ostatními magazíny ve stáncích tedy NW jasně vyniká.

V prvním výtisku můžeme najít rozhovor s Dominikem Ferim, devatenáctiletým politikem z Teplic. Dále pak pět stránek komentářů od redaktorů jako je Dan Anýž nebo Kateřina Šafaříková. Obsahuje i reportáž o kontroverzním Donaldu Trumpovi a místech, kde vyrůstal. V magazínu ale nechybí ani anglická křížovka, hlavolam nebo antistresové omalovánky.„Newsweek bude časopis bez hranic – pro čtenáře, kteří chtějí vidět do okolního světa a být jeho součástí,“ shrnul Nádoba.

Zobrazeno 2422 krát
Naposledy upraveno: st., 21. únor 2024 17:21
Pro psaní komentářů se přihlaste