po., 15. listopad 2021 21:32

Rakousko zavedlo lockdown pro neočkované

rakouský kancléř Alexander Schallenberg rakouský kancléř Alexander Schallenberg Zdroj: Wikimedia Commons
Rakouský kancléř Alexander Schallenberg v neděli oznámil nástup celostátního lockdownu pro neočkované. Vídeň tak bojuje se čtvrtou vlnou pandemie koronaviru. Opatření platí od pondělí po dobu 10 dní.

Rakousko - Kancléř Alexander Schallenberg informoval o zavedení lockdownu po jednání s hejtmany devíti spolkových zemí Rakouska. Nové opatření se vztahuje na osoby, které nejsou očkované proti koronaviru a zároveň neprodělaly toto onemocnění v posledních 180 dnech. Výjimkou jsou děti do 12 let a lidé s jednou dávkou vakcíny, kteří se prokážou negativním PCR testem. „Nečiníme tento krok s lehkým srdcem, ale bohužel je nutný. Musíme zvýšit proočkovanost. Je ostudně nízká,“ uvedl Schallenberg.

Již před vyhlášením lockdownu nemohli neočkovaní navštěvovat restaurace, sportovní akce nebo kadeřnictví. Ode dneška mohou své bydliště opustit pouze do práce, školy, k lékaři či na zdravotní procházku. Opatření omezuje i nakupování. Neočkovaní mohou nakupovat pouze nezbytně potřebné věci ke každodennímu životu. Policie bude provádět namátkové kontroly. Porušování má být důsledně sankciováno.

Lockdown postihne přibližně 2 miliony lidí z celkové počtu zhruba 8,9 milionů obyvatel. Někteří experti tvrdí, že toto opatření není dostatečné, sám Schallenberg uvedl, že nevylučuje další zpřísnění. Někteří se naopak bouří. Ostrou kritiku vyjádřila například opoziční Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která tento krok považuje za protiústavní omyl a údajně se ho pokusí napadnout všemi možnými prostředky.

V Rakousku se pandemická situace v posledních dnech výrazně zhoršuje. Země zaznamenala nové rekordy v denním počtu nově nakažených. V sobotu 13.11. registrovali dosud nejvyšší přírůstek a to 13 152 infikovaných. Nejhorší je situace ve spolkových zemích Horní Rakousy a Salcbursko.

 

 

 

 

Zobrazeno 506 krát
Naposledy upraveno: po., 15. listopad 2021 21:51
Pro psaní komentářů se přihlaste