po., 12. březen 2018 17:22

Rezignoval slovenský ministr vnitra

Robert Kaliňák Robert Kaliňák Zdroj: Wikimedia Commons
Slovensko - Dvojnásobná vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové má svou první politickou oběť. Robert Kaliňák (SMER), ministr vnitra a místopředseda Ficovy vlády, oznámil svoji rezignaci na oba posty. Učinil tak proto, aby podle jeho slov "byla na Slovensku zachována stabilita". Upozornil také, že vytvořili největší vyšetřovací tým v historii Slovenské republiky, kterému by měl být ponechám dostatečný prostor. Pro nového ministra vnitra tak bude vyšetřování dvojité vraždy prioritou.

O tom, kdo Kaliňáka nahradí, se ještě nerozhodlo, avšak prozatím se počítá s jeho dosavadní náměstkyní a spolustranicí Denisou Sakovou. Podle politologa Rastislava Tótha je však Kaliňákovo odstoupení pouze gestem, posledním pokusem o záchranu dosavadní slovenské vlády, která se otřásá v základech. Přirovnal situaci ke klesajícímu balónu, ze kterého už opravdu je třeba něco nebo někoho vyhodit, aby se udržel ve vzduchu. Situace se však i nadále vymyká Ficově kontrole. Opozice, velká část veřejnosti, a dokonce i koaliční strana Most-Híd nepovažují demisi ministra vnitra za dostatečnou a chtějí po Ficovi jeho odstoupení. Důkazem toho byla sobota, kdy se konaly demonstrace po celém Slovensku proti Ficovi a jeho vládě; jen v Bratislavě se demonstrace zúčastnilo na 50 tisíc lidí. Poslanci budou v pondělí hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě, což by znamenalo její konec. "Mluvíme o různých variantách. V žádné věci nenastal pokrok. Pokud někdo hovoří o předčasných volbách, já se tomu nebráním," řekl předseda SNS Andrej Danko. Nepřímo tak potvrdil reálnou možnost předčasných voleb, kterým se Fico zuby nehty brání. 

Politická krize vypukla ve chvíli, kdy prezident Andrej Kiska vyzval k rekonstrukci vlády, čímž navrhl východisko z propadu důvěry veřejnosti ve stát. Ten zapříčinila právě vražda Kuciaka a Kušnírové. Fico prohlásil prezidentovu výzvu za popření výsledku demokratických voleb, je však stále jasnější, že na téhle straně barikády zůstává sám. Tím větší spor ovšem hoří mezi prezidentem a premiérem. Fico například obvinil Kisku ze spolupráce s Georgem Sorosem nebo z destabilizace země za účelem navýšení své moci. "Věnuje se mocenským hrám, dělá opoziční politku, destabilizuje Slovensko místo toho, aby dělal to, co vyžaduje jeho postavení - chránit Slovensko a jeho dobré jméno," řekl Fico krátce po vraždě Kuciaka a výzvě prezidenta.

Zobrazeno 2198 krát
Naposledy upraveno: st., 14. březen 2018 19:57
Pro psaní komentářů se přihlaste