út., 21. listopad 2023 22:20

Rock for People překvapuje fanoušky! Oznámil první headlinery a prodlužuje festival

hlavní stage festivalu Rock for People hlavní stage festivalu Rock for People Zdroj: Rock for People
Hradec Králové - Rock for People, jeden z největších českých rockových hudebních festivalů, oznámil svého prvního headlinera. Budou jimi britští Bring me the Horizon. Fanoušci festivalu se mohou těšit na 4 dny namísto obvyklých 3. Jak probíhá příprava festivalu? A jak moc prodloužení ovlivňuje celkovou organizaci? Na otázky odpověděl ředitel festivalu Michal Thomes.

Nejsou to ani 4 měsíce od konce Rock for People 2023 a sociální sítě festivalu se plní zprávami o následujícím ročníku. Na svých sociálních sítích totiž 26. září uvádí první tzv. headline. - tím se stává nejvíce žádaná kapela Bring me the Horizon. Též své fanoušky překvapuje prodloužením festivalu a z třídenního se stává čtyřdenním, stejně jako velmi úspěšný ročník 2023. Bude se tím pádem konat od 12. do 15. června. Jedná se samozřejmě o zprávu se samými pozitivními ohlasy, vstupenek ubývá každým dnem více a více. Jak ovšem probíhá zákulisí festivalu? 

Jsou přípravy již v plném proudu?
Ano, jsou. S festivalem se to má tak, že dramaturgie daného ročníku se připravuje kontinuálně zhruba 14 měsíců. Tedy kapely plánujeme a zveme hodně dopředu, což je dané i tím, že kapely samotné takto dopředu plánují celá evropská, případně světová, turné.

Nakonec jste fanoušky překvapili se 4 dny namísto 3. Bylo to plánované?
Bude to znít možná legračně, ale my to předem „opravdu nečekáme“. Prodloužení na čtyři dny se vždy váže na nabídku kapely, kterou prostě nemůžeme odmítnout. A taky už za poslední dva největší ročníky v naší historii víme, že fanoušci si i čtyři dny užijí naplno.

Máte v plánu posouvat hranice dál, co se týče pohonu festivalu na obnovitelných zdrojů energie?
Tuhle snahu máme dlouhodobě a jsem moc rád, že ji každoročně rozšiřujeme o další aktivity. Na letošním ročníku byla celá Solar Stage poháněná obnovitelnými zdroji. Zakládáme si na tom, že ačkoli pořádáme festival pro desítky tisíc lidí a vozíme kapely z celého světa, chceme, aby náš celkový dopad na planetu byl co možná nejmenší. Naopak v množství zážitků zůstaneme i nadále jedni z největších!

Budeme se moci těšit i v roce 2024 na příděl tvrdší hudby?
K tvrdé hudbě máme blízko už spousty let, protože ji sami posloucháme. Tím pádem od nás mohou fanoušci očekávat i tvrdší kapely. Letos jsme sáhli až do deathcorových vod například s kapelou Lorna Shore. Právě na koncertech mimo festival je naše obliba v tvrdších žánrech viditelná možná nejvíce, těch „tvrdých“ je procentuálně možná nejvíce. Pořád ale platí, že Rock for People byl, je a i do budoucna bude multižánrový festival. Ačkoli tomu název třeba tolik nenapovídá, přejmenovávat se určitě nebudeme. Proto si u nás přijdou na své jak fanoušci kytarových žánrů jako rocku, metalu, punku, hardcore, metalcore atd., ale současně i fanoušci indie, popu, elektroniky, alternativy, hip hopu nebo rapu. Celý tým Rock for People miluje hudbu jako celek. Každý z členů poslouchá naprosto odlišnou. A to je na tom vlastně to krásné. I přes to, že jsme každý  jiný, se vždycky potkáme v Hradci Králové, protože hudba je jen jedna a podle našeho přesvědčení spojuje.

Proč zrovna Hradec Králové?
Přesun do Hradce byl šťastnou náhodou. Při posledním ročníku v Českém Brodě jsme narazili na kapacitní a produkční mantinely tamějšího areálu. Shodou okolností jsme se dostali na bývalé vojenské letiště do Hradce Králové a od roku 2007 jsme zde každoročně pořádali festival v režimu krátkodobého nájmu. Od roku 2021 provozujeme Park360 celoročně, což nám umožnuje vozit různé světové hvězdy. Park 360 považujeme za nejlepší festivalový areál v ČR, který je schopný pojmout i velký koncert.

 

Festival je zajímavý nejen výběrem hudebních žánrů, ale také jeho snahou o podporu obnovitelných zdrojů energie. Některá pódia, tedy stage, byla v minulých letech plně poháněna buď solární či větrnou energií. A snaha o menší dopad na planetu trvá dodnes. Festival se částečně spoléhá na solární energii, příkladem může být Solar stage nebo také budky pro nabíjení telefonů. Dalším unikátem byl též ročník Rock for People Hope v roce 2021, kde byl úplně popré představen vodíkový generátor H2BASE od společnosti DEVINN. Tento zdroj energie poháněl celou O CO2 JDE stage.

Poprvé se Rock for People uskutečnil v srpnu roku 1995 na atletickém stadionu v Českém Brodě v okrese Kolín. Tehdy se jednalo o jednodenní akci s celkem 18 kapelami. V roce 2007 se festival přemístil do Hradce Králové na bývalé vojenské letiště, v té době nazývané Festivalpark. Dnes se prostory jmenují Park 360.

Zobrazeno 471 krát
Naposledy upraveno: st., 22. listopad 2023 11:34
Linda Jindrová

1. ročník oboru žurnlistika

@lindt.jind

Pro psaní komentářů se přihlaste