pá., 18. listopad 2011 17:35

Rychlost světla prolomena, Einstein se mýlil

Vědci z institutu CERN ve Švýcarsku definitivně potvrdili, že světlo již ve vesmíru není nejrychlejší. Opakovanými pokusy v rámci experimentu OPERA totiž dokázali, že neutrina, dosud neprozkoumané elementární částice ze skupiny leptonů, jsou skutečně rychlejší než světelné paprsky.

Měření probíhalo vysláním svazku neutrin ze švýcarské části komplexu v Gran Sassu, a poté změřením času jejich zachycení v Itálii. Výsledky ukázaly, že neutrina překonala vzdálenost mezi dvěma laboratořemi, jež činí přibližně 730 km, o celých šedesát nanosekund rychleji než světlo. Při prvním pokusu vládly obavy, že došlo k chybě v měření, opakování vše potvrdilo bez všech pochybností.

Okamžitě po zveřejnění zprávy se zákonitě ozvaly dotazy, zda-li je tedy Einsteinova teorie relativity neplatná. Ta totiž tvrdí, že neexistuje nic rychlejšího než světlo. Podle vyjádření vědců se však nemusíme bát, že by byly přes noc všechny učebnice fyziky prohlášeny za neplatné. Teorie byla jen otřesena, nikoliv vyvrácena. Co je však jisté už teď: Albert Einstein se mýlil, když prohlásil, že rychlost světla c je konstantou.

 

foto:http://www.ipp.phys.ethz.ch/research/_media/opera_lake.gif

 

Zobrazeno 2734 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:41
Pro psaní komentářů se přihlaste