pá., 9. prosinec 2022 16:17

Sanitka přání vyjíždí plnit poslední sny vážně nemocným i v České republice

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Facebook Sanitky přání
Česká republika - V tuzemsku se od února tohoto roku rozjíždí nový krásný projekt. Posláním Sanitky přání je poskytnout imobilnímu pacientovi v terminálním stádiu nemoci možnost splnit poslední přání, rozloučit se s lidmi nebo místem a udělat mu v posledních těžkých okamžicích života radost. První zájemci by se mohli hlásit začátkem příštího roku.

Projekt Sanitka přání začala fungovat v Holandsku v roce 2007. Založil ji řidič sanitky Kees Veldoboer po tom, co v sanitce splnil poslední přání pána, kterého převážel. Byl to bývalý námořník a moc si přál ještě naposled plout na lodi. Kees nakonec plavbu pacientovi umožnil. Prvotní impuls sanitáře se postupem času zalíbil mnoho dalším zemím. 

V České republice se tato myšlenka zalíbila nymburksému zdravotníkovi Danielu Kartákovi, Liboru Poslušnému a Igoru Kytkovi, kterým se povedlo u nás projekt zrealizovat. Česká republika se tak přidala k dalším 17 zemím, které díky poslední sanitce plní poslední přání. V Holandsku je momentálně okolo 30 sanitek, které vyjíždí 7 dní v týdnu za nemocnými. Jednu z nich nechali zakladatelé dovézt z Nizozemí i k nám. V sanitce s klientem pojede člen rodiny nebo kamarád, jeden zdravotník a jeden záchranář.

Sanitka bude týden umístěna v Nymburce a týden v Brně. „Jsme připraveni týden plnit přání zájemců v Čechách a týden na Moravě,“ vysvětluje Daniel Karták pro berounský deník.

„Naším cílem je pomoci imobilním nevyléčitelně nemocným lidem vytěžit z té chvíle maximum. Takový moment, který udělá radost, dokáže člověku na chvíli zapomenout na vážnou nemoc a blížící se sbohem,“ vysvětlují organizátoři na svých oficiálních facebookovýmh stránkách celý koncept.

Klient má možnost se naposledy vidět se svým mazlíčkem, pozorovat západ slunce na oblíbeném kopci, zajet naposled na fotbalový zápas, setkat se s přáteli nebo se podívat na svatbu rodinného příslušníka. Dovoluje tak člověku se na chvíli dostat z rutiny a na chvíli prožít něco pěkného. Něco, co si z celého srdce přeje.

Služby sanitky jsou k dispozici na oficiálních stránkách projektu sanitkaprani.cz, kde stačí vyplnit formulář a jsou pro klienta zcela zdarma. „Pokud si bude přát jít naposledy na fotbal na Slavii, my zajistíme nejen cestu, ale koupíme i lístky na fotbal,“ vysvětluje pro Berounský deník Daniel Karták.

 

 

Zobrazeno 1024 krát
Naposledy upraveno: pá., 9. prosinec 2022 19:46
Pro psaní komentářů se přihlaste