čt., 14. březen 2019 21:04

Serie A preview: San Siro přivítá milánské derby. Juventus hraje v Janově

Typická oslava gólu v podání Piątka, dočká se i v neděli? Typická oslava gólu v podání Piątka, dočká se i v neděli? Zdroj: Facebook AC Milán
Itálie – Hitem víkendu je jednoznačně Milánské derby, souboj třetího AC se čtvrtým Interem. Oba týmy navíc dělí pouze bod. Případný vítěz udělá velký krok k účasti v příštím ročníku Ligy Mistrů, k poraženému se naopak může přiblížit AS Řím, pokud zvládne svůj zápas na půdě SPALu. FC Janov doma hostí vedoucí „Starou dámu“, kterou v Turíně na podzim zaskočil remízou 1:1.

Program 28. kola odstartuje páteční předehrávkou na Sardinii, kde se domácí Cagliari střetne s Fiorentinou. Zatímco Fialky trápí střídání dobrých a špatných výkonů, hůře postavení domácí mají sestupové starosti a slabou produktivitu, utkání tudíž nemá jasného favorita. Zápas by to však nemusel být špatný, jelikož se oba týmy snaží hrát velice útočně.

Boj na dálku o sestup i o poháry

Sobota přinese dvě střetnutí podobného rázu. Již zmíněný AS Řím drží páté místo. Jeho soupeř z Ferrary je šestnáctý s pouhými dvěma body náskoku na první sestupovou, tedy osmnáctou příčku. Na té je momentálně Bologna s českým reprezentantem Ladislavem Krejčím, která nastoupí v Turíně na hřišti místního FC, jež má famózní formu a předvádí moderní kombinační fotbal. Právě ten je vynesl až na šestou pozici, jen tři body za „Vlky“ z Říma.

Před těmito zápasy se odehraje další utkání s českou stopou. Devátá Sampdoria Janov s Jakubem Janktem a nejlepším střelcem soutěže Fabiem Quagliarellou zavítá na hřiště dvanáctého Sassuola, kterému kvůli špatné formě z posledních týdnů utekla šance bojovat o poháry. To Sampdoria ještě šanci má, ale musela by navázat na svoji hru z období Vánoc, kdy válcovala jednoho soupeře za druhým. Pomoct by ji k tomu měl právě i Jankto, který se konečně aklimatizoval a začíná pravidelně nastupovat v základní sestavě.

Juventus, Neapol a tuhý boj o záchranu

Nedělní rozpis začíná tradičním popoledním výkopem tentokrát ve městě Kryštofa Kolumba, kam přijedou pro další tři body do sbírky hráči opět bezkonkurenčního Juve. Ovšem FC Janov umí silné soupeře vždy spolehlivě potrápit, i když po odchodu Krzysztofa Piąteka se jim nedaří předvedenou hru přetavovat v góly.

Od 15 hodin jsou na programu rovnou tři zápasy. Atalanta disponuje stejným bodovým ziskem jako Turín a proti beznadějně poslednímu Chievu se dá předpokládat další plný bodový zisk. Pro útočníka Duvána Zapatu to navíc bude ideální příležitost, aby si polepšil v tabulce střelců, kde ztrácí tři branky na Quagliarellu a dvě na duo Piątek – Ronaldo.

Další pohárový aspirant Lazio doma očekává souboj s Parmou, která se výhrou v minulém kole rázně přiblížila záchraně. Navíc disponuje neuvěřitelně rychlými křídelními hráči Gervinhem a Biabianym, kteří umí v těchto duelech, kde soupeř hodně drží balon, udeřit naprosto fenomenálními brejky. V dresu hostí se s velkou pravděpodobností představí i slovenský záložník Juraj Kucka.

Stejný čas výkopu má ryze záchranářská řež mezi sedmnáctým Empoli a předposledním Frosinone, pro které je to pravděpodobně poslední naděje, jak se vyhrabat ze sestupových vod. O udržení či navýšení náskoku na druhém místě bude od 18 hodin usilovat Neapol. Proti ní se postaví hráči Udinese, za něž hraje, byť poslední dobou velmi sporadicky, aktuálně zraněný Antonín Barák.

Nabídne derby i souboj kanonýrů?

Kolo uzavře velmi očekávané utkání o město módy, které, na oběma kluby sdíleném San Siru, hostí od půl deváté večer oficiálně AC. To má poslední dobou stoprocentní bilanci a v novém roce ještě neprohrálo. Navíc se mu skvěle povedlo začlenění zmíněného Piąteka. Zato Inter se o svojí největší zbraň v podobě Maura Icardiho opřít nemůže. Bývalý kapitán stále nerozdýchal odebrání funkce a nadále trucuje. Klub navíc uvedl, že je zraněný. Jeho náhradník Lautaro Martinez sice nějaké góly vsítil, ale plnohodnotná náhrada to není. Na druhou stranu se do výborné formy rozehráli záložníci nerazzurri“ Politano, Nainggolan a Gagliardini nebo slovenský stoper Škriniar a trenérovi Spallettimu se konečně podařilo stabilizovat sestavu, neustále zmítanou různými zraněními.

Nepochybně se dá očekávat lítý boj na hranici možností, který požene vyprodaný stadion. A v jako každém jiném derby je výsledek neodhadnutelný. Vyhraje tým s větším nasazením nebo s větším štěstí.

Zobrazeno 1267 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. březen 2019 00:34
Pro psaní komentářů se přihlaste