ne., 4. prosinec 2016 23:22

Škoda slaví ve Vrchlabí kulatiny, auta tu pod slavnou značkou montují už 70 let

Škoda Auto Vrchlabí Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: Škoda Auto
Vrchlabí – Krásné kulatiny slaví jeden z největších zaměstnavatelů v Podkrkonoší. Vrchlabský závod automobilky Škoda se již 70 let podílí na provozu a výrobě aut tohoto automobilového giganta. K příležitosti jeho sedmdesátých narozenin připravila Správa Krkonošského národního parku výstavu, která mapuje místní vrchlabský závod od jeho založení až po současnost.

Exponáty budou vystaveny v prostorách vrchlabského zámku. Slavnostní otevření proběhne 12. prosince v zámecké hale od 17 hodin. Celkově se pak návštěvníci budou moci přijít pokochat vystavenými exponáty, fotografiemi a dokumenty až do 31. ledna 2017.

Vrchlabská pobočka automobilky Škoda funguje ve městě od roku 1909, kdy zde navázala na historickou tradici firmy Petera a synové, která zde již od roku 1864 vyráběla sedla a vozy. Postupně docházelo v historii podkrkonošského závodu ke změnám vlastníků, znárodňování a přidružování. V roce 1908 tu každopádně byla vyrobena první automobilová karoserie, po roce 1920 se již plně specializovala na automobilovou výrobu. Škoda se postupně stala jednou z největších továren v Podkrkonoší. „Za 2. světové války byl závod přebudován a v tomto období byly objekty rozšířeny v podstatě do současné rozlohy,“ potvrdil pro server auto.cz Lukáš Nachtmann, archivář Škody. V roce 1958 pak byl vrchlabský závod definitivně přičleněn k mladoboleslavskému škodováckému koncernu.

V současné době se zde vyrábějí především vysoce sofistikované automatické převodovky DSG, které se využívají v celém koncernu Volkswagen, kam Škoda dnes spadá. 

 

Zobrazeno 2030 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2016 20:29
Pro psaní komentářů se přihlaste