čt., 23. březen 2023 01:05

Skončil Světový pohár v biatlonu. V Norsku se brečelo, a to nejen radostí

Johannes Thingnes Bø s velkým křišťálových globem za sezonu 2022/2023 Johannes Thingnes Bø s velkým křišťálových globem za sezonu 2022/2023 Zdroj: IBU - C. Manzoni
Světový pohár v biatlonu 2022/23 zná své vítěze. Velký křišťálový glóbus získali Nor Johannes T. Bø a Francouzka Julia Simonová. Poslední závod kariéry za sebou mají Němka Herrmannová-Wicková, Francouzka Chevalierová-Bouchetová i Norka Olsbuová Røiselandová, v jeho cíli na ně čekaly velkolepé oslavy.

Světový pohár v biatlonu 2022/23 je minulostí. Devět zemí, šestnáct týdnů, dohromady přes padesát závodů. Po bezmála čtyřech měsících zápolení jsou na světě jména krále a královny letošní biatlonové sezóny. Zatímco mezi muži jasně zvítězil Nor Johannes Thingnes Bø, ženskou kategorii ovládla Francouzka Julia Simonová. 

Nor zvedl nad hlavu velký křišťálový glóbus už počtvrté v kariéře, poprvé v sezóně 2018/19. Letošní triumf si zajistil dosud nevídaným způsobem, když vítězstvím zakončil dvacet závodů z celkem dvacíti tří, jichž se zúčastnil.

Do Francie se díky Simonové vrátil velký křišťálový glóbus v kategorii žen po osmnácti letech. Poslední francouzskou biatlonistkou, která si dokázala podmanit hodnocení SP, byla Sandrine Baillyová. Od těch dob obstarávali glóby pro Francii muži, zejména Martin Fourcade, jenž jeho zisk slavil hned sedmkrát v kariéře.

Také čeští fanoušci měli během sezóny spoustu důvodů k radosti. Kromě dvou medailí, o které se postarala Markéta Davidová, zaznamenali čeští biatlonisté několik umístění v první desítce. Michal Krčmář v ní v rámci SP skončil šestkrát, Davidová dokonce devětkrát. Oba zmiňovaní biatlonisté si zároveň vylepšili svá maxima, Krčmář obsadil v celkovém hodnocení SP třináctou pozici, Davidová skončila ještě o čtyři příčky výše, tedy devátá. A bylo vidět i české mládí. Kvalitní výkony opakovaně předváděli čerstvě třiadvacetiletý Tomáš Mikyska a jeho vrstevnice Tereza Voborníková. Podle prezidenta Českého svazu biatlonu Jiřího Hamzy tak došlo k završení několik let trvající generační obměny týmu.

Do příští sezóny bez několika hvězdných jmen

Krátce před koncem sezóny se na sociálních sítích začaly objevovat příspěvky oznamující konec kariéry. Pro ten se rozhodly třeba úřadující mistryně světa ve sprintu Denise Herrmannová-Wicková z Německa či Francouzka Anaïs Chevalierová-Bouchetová. O velká jména přišel i norský biatlon, hřebík na malorážku a běžky už si do zdi zatloukly také třináctinásobná mistryně světa a trojnásobná olympijská vítězka Marte Olsbuová Røiselandová a její neméně populární týmová kolegyně Tiril Eckhoffová. Za kariérou biatlonisty udělal tečku i Nor Erlend Bjøntegaard.

Další ročník Světového poháru v biatlonu vypukne v posledním listopadovém týdnu letošního roku ve Švédsku. Vrcholem sezóny bude únorové mistrovství světa pořádané k radosti českých fanoušků v Novém Městě na Moravě. Vstupenky na něj budou v prodeji pravděpodobně od dubna. 

Zobrazeno 430 krát
Naposledy upraveno: út., 28. březen 2023 12:17
Pro psaní komentářů se přihlaste