po., 7. prosinec 2015 09:34

Slavkov u Brna obsadilo 2000 vojáků

Slavkov u Brna, Vyškov - Letošní repliky legendární bitvy tří císařů z roku 1805 se zúčastnilo rekordní množství aktérů i diváků. Příznivci napoleonistiky  si u Slavkova připomněli 210. výročí bitvy. Přijeli i účastníci ze severní Ameriky.

Dva tisíce napoleonistů v dobových uniformách, sto koní, dvacet děl a desetitisíce diváků. Taková čísla zaznamenaly napoleonské slavnosti tohoto roku. Celý ročník byl přizpůsoben množství zájemců a proto, kromě rekonstrukce slavné bitvy, nechyběl ani zámecký bál či několik dní před samotnou bitvou. Jezdci na koních sehráli drobnou šarvátku i operaci raněného vojáka. Doprovodný program připravila Knihovna Karla Dvoříčka ve Vyškově či vyškovské gymnázium. "Každoročně vybírám dobrovolníky z řad žáků a zapojujeme se společně do děje. Kostýmy jsou z mé vlastní sbírky," chlubila se Jana Kolčářová, učitelka z gymnázia.

V předvečer bitvy zpřístupnilo město Slavkov u Brna k prohlídce tamní zámek. Ožily příběhy vojáků i šlechty a návštěvníci se mohli přenést zpět do roku 1805. V podvečer na zámek přijel i ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I.

Vrcholem napoleonských slavností byla sobotní rekonstrukce bitvy tří císařů. Pod Santonem se setkala vojska tří největších velmocí té doby. Poměr vojáků však historii neodpovídal. "Na spojenecké straně bojovalo výrazně víc ruských vojáků, na rekonstrukcích je poměr zcela opačný," upřesnil Jiří Koreček, poddůstojník vyškovského spolku Bagration.

Na své si přišli i ti, kteří historii tolik neholdují. Na Palackého náměstí i zámecké nádvoří se dočasně nastěhoval nejen jarmark, ale i filmová projekce. "Chodíme každý rok, lákají nás ale spíš jarmarky. Je to příjemné zpestření," říká Martina Navrátilová ze Slavkova.

Zobrazeno 2028 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:25
Pro psaní komentářů se přihlaste