st., 6. listopad 2019 14:20

Slovanská epopej opět k vidění v Moravském Krumlově

Vizualizace možného vystavení Slovanské epopeje na krumlovském zámku. Vizualizace možného vystavení Slovanské epopeje na krumlovském zámku. Zdroj: archiv Tomáše Třetiny
Moravský Krumlov - Rozsáhlé dílo obsahující dvacet velkoformátových obrazů, které zachycují dějiny slovanských národů, se po letech opět vrací na původní místo, do Moravského Krumlova. Odtud byly obrazy převezeny do Prahy v první polovině roku 2011.

Na začátku října letošního roku rozhodla rada hlavního města o přemístění Muchovy Slovanské epopeje na jih Moravy, přičemž pražští zastupitelé toto rozhodnutí následně potvrdili. Hlavní město zde cyklus pláten ponechá do doby, než naleznou pro dílo vhodnější místo, minimálně však na pět let.

Moravský Krumlov chystá úpravy zámku, na kterém už od července probíhají rekonstrukce jižního křídla a zámecké věže. „Připravujeme vyhlášení soutěže na zhotovitele příprav expozice. Chci, abychom to měli do Vánoc vysoutěžené a na začátku roku nastoupila firma, která zajistí potřebné práce,“ řekl deníku Právo starosta Tomáš Třetina (TOP 09). Úpravy obsahují výměnu oken, práce na topení, zabezpečení a nasvícení. Odhadované náklady jsou pětatřicet až čtyřicet milionů korun. Deset milionů poskytne město, o stejnou částku obec požádá Jihomoravský kraj i s případným navýšením a třináct milionů chce získat od ministerstva kultury.

Po zpřístupnění Slovanské epopeje počítá město s vyšší návštěvností. „Očekáváme dalších zhruba padesát tisíc návštěvníků ročně. Musíme pro ně zajistit odpovídající servis,“ sdělil starosta. Dále potvrdil, že Krumlovští chystají workshop s místními podnikateli a nejspíše i podporu aktivit prostřednictvím grantů.

Slovanská epopej je nyní umístěna v depozitáři Galerie hlavního města. Od roku 1928 je vlastníkem město Praha, jemuž Alfons Mucha obrazy daroval „pod podmínkou“, že Praha umístí hotové obrazy na vlastní náklady v budově výslovně vystavěné k tomuto účelu. Autor však nestanovil žádnou lhůtu pro postavení zmíněné budovy.

Zobrazeno 1669 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 12:32
Pro psaní komentářů se přihlaste