čt., 28. duben 2022 18:43

Smartovi prosby byly vyslyšeny. Nejlepším hráčem NBA je po dvaceti šesti letech rozehrávač

Marcus Smart (v bílém) při jednom ze svých obranných zákroků proti Draymondu Greenovi (v modrém). Marcus Smart (v bílém) při jednom ze svých obranných zákroků proti Draymondu Greenovi (v modrém). Zdroj: si.com/NBA
Nejlepším hráčem sezóny NBA 2021/2022 je Marcus Smart hájící barvy Bostonu. Stal se tak teprve šestým rozehrávačem s tímto oceněním. A přerušil nadvládu podkošových hráčů. Poslední rozehrávač, který ocenění získal byl Gary Payton v minulém tisíciletí. Vedle klubové legendy Kevina Garnetta je také druhým Celticem s touto cenou. Právě Smart se před měsícem vyjadřoval, že by se měl více zohlednit přínos rozehrávačů v obraně.

Bývalý šampion NBA Gary Payton se v úterý 19. dubna stavil v kabině Bostonu Celtics, aby sdělil svému následovníkovi Marcusovi Smartovi skvělou novinu. Smart je totiž po dvaceti šesti letech prvním rozehrávačem, který získal cenu pro nejlepšího obránce ligy. V roce 1996 si sošku odnesl domů právě Gary Payton, jmenovec amerického kosmonauta. Celkem ocenění získalo pouze 6 rozehrávačů v historii (mezi nimi i legendární Michael Jordan). Stovky uznávaných amerických novinářů hlasovali o vítězi v pondělí. Smart získal 257 hlasu, druhý Mikal Bridges obdržel 157 hlasů a třetí se 136 hlasy skončil francouzský pivot Rudy Gobert, který cenu v minulosti získal třikrát.

 “Skutečně ohromený a opravdu poctěný! Jsem šťastný, že jsem tuto cenu mohl získat se svým týmem a bratry v týmu. Tohle je pro tebe mami! Miluju tě!” napsal v úterý na Twitter a přidal pár fotek z týmových oslav.

 Prosby nejlepšího obránce sezóny tak byly vyslyšeny. Smart se jakožto skvěle bránící rozehrávač před měsícem vyjadřoval k obrovské dominanci podkošových hráčů v této anketě. “Nechci ubírat podkošovým hráčům zásluhy. Hlavní část hry je bránění podkošového území. Ale my rozehrávači odvádíme dost práce ještě před tím, než se protihráči pod koš dostanou. Bráníme střelbu za 3 body, bráníme clony a aby se střelci nedostávali do svých pozic,” uvedl pro televizi ESPN.

Zobrazeno 470 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 21:59
Pro psaní komentářů se přihlaste