ne., 24. duben 2022 13:01

Snowjam je zpět ve Špindlerově Mlýně

Jakub Hroneš na prvním skoku slopestylu Jakub Hroneš na prvním skoku slopestylu Zdroj: Adéla Kaisrlíková
Špindlerův Mlýn - Po pěti letech nejslavnější český skiareál opět přivítal závodníky z celého světa. Kvůli nepříznivému počasí byl závod posunut. O bezchybnou sjezdovku se postarali rolbaři z Česka i Rakouska. Předvedli se i domácí jezdci Kuba Hroneš a Kristian Salač. První místo si odvezl Tiarn Collins.

Světová elita freestylového snowboardingu, se po pěti letech mezi 15. a 20. březnem vrátila na sjezdovku Svatý Petr ve Špindlerově Mlýně. Ukázali se rideři jak z Česka, tak ze zahraničí. Na závodě ale chyběla světová absolutní špička, jako je Anna Gasser nebo Marcus Kleveland. 

Závodníci si mohli užít trať, kterou jim připravovala skupina třiceti nejlepších shaperů a rolbařů z Česka a Rakouska. Trať se připravovala tři týdny dopředu. Start se nacházel v půlce černé sjezdovky. Na začátku účastníky čekali dva šikmé raily, hned na to navazoval první menší skok. Po překonání začátku trati je čekal takzvaný triangl, následovala složitější jibbová sekce, kde závodníci mohli ukázat svoje nejsložitější railové triky. Trať byla zakončená 30metrovým big airovým skokem.

Už první dva tréninkové dny před závodem bylo jasné, že rideři do toho půjdou naplno a závod bude velmi zajímavý. Páteční kvalifikaci zahájily ženy, ve své jízdě se nejvíce předvedla Kanaďanka Jasmine Baird, která na trianglu jako jediná z žen skočila double, bohužel během své jízdy spadla, nakonec se do finále kvalifikovala na devátém místě. Dámská kvalifikace jinak žádná velká překvapení nepřinesla, publikum ocenilo osmé místo Šárky Pančochové, která se svým výkonem probojovala do sobotního finále.

Kategorii mužů ovládli Američani Dusty Henricksen a Luke Winkelman. Dařilo se i českým jezdcům, domácí Kuba Hroneš skončil ve svém heatu pátý a Kristian Salač šestý, pro oba to byla premiéra ve světovém poháru. 

Celé finále muselo být odloženo o dvě hodiny kvůli silnému větru. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se závod vůbec pojede. Dámská kategorie se poměrně dost trápila s podmínkami na trati, pouhých šest závodnic dojelo první jízdu do konce, v cíli si všechny stěžovaly na velmi tvrdé dopady. Do své druhé jízdy musely jít holky naplno, což se nevyplatilo například Pančochové, která skončila na devátém místě, kvůli svému pádu a nedokončené jízdě. Nejvíce se zadařilo Švýcarce Ariane Burri, která skončila třetí. Druhé místo si vyjela už zmiňovaná Jasmine Baird. Svou absolutní suverenitu ve slopestylu potvrdila sedmnáctiletá Japonka Kokomo Murase. Ani pro muže nebyly podmínky jednoduché, většina favorizovaných jezdců se snažila ukázat triply a jiné technicky velmi náročné triky. Překvapením závodu byl mladý Švéd William Mathisen, který skončil na druhém místě a vyjel si svou první bednu. První místo obsadil Novozélanďan Tiarn Collins, který odjel velice čistou jízdu a na posledním skoku se nebál předvést back side 1620 melon grab, touto jízdou se dostal jako jediný přes hranici devadesáti bodů. Třetí skončil Luke Winkelman. 

Zobrazeno 341 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 14:41
Pro psaní komentářů se přihlaste