po., 29. listopad 2021 22:55

Sparta ve výročním zápase vyhrála nad Libercem 2:1. Zápas rozhodl žolík Pulkrab

Matěj Pulkrab slaví se spoluhráčí branku na 2:1 Matěj Pulkrab slaví se spoluhráčí branku na 2:1 Zdroj: Michal Beránek/Sport
Praha - Fotbalisté Sparty znovu najeli na vítěznou vlnu a po neúspěšných výsledcích porazily v rámci 16. kola Fortuna ligy Liberec 2:1, a to díky brankám Adama Karabce a Matěje Pulkraba. Za Liberec vstřelil branku sparťanský odchovanec Christián Frýdek. Pražané se díky výhře posunuli v tabulce na třetí místo s 5 bodovou ztrátou na vedoucí Slavii a 2 bodovou ztrátou na Plzeň. Slovan nenavázal na 4 výhry v řadě a propadl se na 10. místo.

Sparťané neprožívají vůbec dobré období. Nejprve schytali debakl na půdě Slovácka 0:4 a poté prohráli s Rangers 0:2. Porážka se Skoty je navíc vyřadila z bojů ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Naopak Liberec zavítal na Letnou ve výborné formě, když vyhrál poslední 4 ligové zápasy. Postupně dokázali hráči Slovanu porazit Sigmu Olomouc, Teplice, Bohemians a Karvinou. I tak byli ale favorité zápasu domácí, kteří vstupovali na trávník ve výročních bílo-černých dresech.

 Pražané vlétli do zápasu ve velkém stylu a už ve 4. minutě se dostali do vedení. Na načechraný centr od Sáčka si naběhl Adam Karabec a hlavou míč usměrnil přímo pod břevno. „Hodně mi přicházely šance na hlavu, které jsem nedával, není to úplně moje doména. Snažil jsem se na tom pracovat a hodně se na to teď soustředit. Jsem rád, že se mi to konečně povedlo“ řekl Karabec ke svému gólu. Sparťanský záložník se v rámci české ligy objevil v základní jedenáctce poprvé od Srpna a přidal na své konto druhou branku v sezóně, druhou branku vstřelenou do sítě Liberce. Sparta po úvodním gólů ovládala hru, držela míč a Liberec k ničemu nepouštěla. Vše se ale změnilo ve 33. minutě, kdy se po hrubce sparťanské obrany dostal do úniku odchovanec pražského týmu Christián Frýdek a krásným lobem překonal brankáře Holce. Dvaadvacetiletý záložník se za svůj gól domácím fanouškům dokonce omluvil. Skóre utkání zůstalo v prvním poločase nezměněno a do kabin se tak šlo za stavu 1:1.

Domácím se vyvedl vstup i do druhého poločasu. Dvakrát se v šanci objevil Hložek, ale brankář Knobloch změnu skóre nedovolil. Po hodině hry se pak mohl sparťanský záložník Lukáš Haraslín stát kandidátem na branku sezóny, jeho střela nůžkami však skončila jen na břevně. V 80. minutě rozehrávali domácí rohový kop a k hlavičce se dostal Ladislav Krejčí mladší. Jeho pokus si našel střídající Matěj Pulkrab a dorazil míč do branky Slovanu. „Chtěl jsem zápas rozhodnout, věděl jsem, že musíme vyhrát a v tabulce se dotáhnout zpět na špičku, a ne dál ztrácet. To už by bylo kritické“ řekl Pulkrab v pozápasovém rozhovoru. Role toho to sparťanského útočníka začíná být pro tým stále více důležitá, jelikož dvěma góly rozhodl i například duel 14. kola s Teplicemi (4:2). V zápase mohl poté vyrovnat třiadvacetiletý záložník Slovanu Lubomír Tupta, který utíkal na Holce úplně sám. Brankář Sparty ale předvedl výborný zákrok a stav zápasu díky němu zůstal 2:1. Pro Dominika Holce to byla premiéra v české nejvyšší soutěži. Liberec poté nevyužil ani závěrečný tlak a zápas tak skončil 2:1.

Pražané budou chtít na výhru navázat i v dalším kole Fortuna ligy, a to na hřišti předposlední Karviné. Poté je 9. Prosince čeká důležitý zápas Evropské ligy s dánským Brondby Kodaň. Pokud Sparta doma neprohraje, zahraje si na jaře ve vyřazovacích soubojích Evropské konferenční ligy. Liberec bude chtít určitě na prohru zapomenout a to už v dalším kole doma proti Hradci Králové. Po Hradci  je čeká těžká vyjížďka do Štruncových sadů, kde se střetnou s druhou Viktorií Plzeň.

Zobrazeno 700 krát
Naposledy upraveno: po., 6. prosinec 2021 23:01
Pro psaní komentářů se přihlaste