pá., 18. květen 2018 17:52

STAN chystají žalobu na prezidenta Zemana

Milož Zeman Milož Zeman Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Praha - Kvůli skandálům ohledně otravy ruského agenta Skripala a otravného plynu novičoku připravují senátoři ze STAN ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro velezradu. Oznámili to ve čtvrtek 17. května na tiskové konferenci. Důvodem má být mimo jiné ohrožování státních zájmů republiky. Aféra s novičokem byla jen poslední kapkou.

„Rozhodli jsme se, že zahájíme přípravu materiálů, které by měly vést k obvinění prezidenta za velezradu," řekl na konferenci místopředseda Senátu Jiří Šesták ze STAN. Neupřesnil však, kdy bude žaloba připravena. Podle části senátorů, k nimž patří i Šesták, zkresloval informace, ohrozil bezpečnost České republiky i jejích občanů. „Ta situace je natolik vážná, že je naší povinností se k tomu vyjádřit velmi zodpovědně," dodal Šesták, který chce hledat podporu i v dalších senátorských klubech. Aby mohla být žaloba navržena, potřebuje STAN podporu alespoň třetiny senátorů. Tři pětiny přítomných je potom potřeba k jejímu přijetí. 

Zeman na začátku května přednesl proslov, ve kterém potvrdil výrobu novičoku ještě na podzim 2017 na českém území. Jeho vyjádření však bylo plné zavádějicích informací a nepřesností, například omylů v typu vyráběné látky či jmen institucí. Jeho tvrzení se okamžitě chytili Rusové, kteří popírají, že by se Skripalovým případem měli cokoliv společného. Tvrzení prezidenta však vzápětí vyvrátilo Ministerstvo obrany, podle kterého se jed, kterým měl být ruský agent a jeho dcera otráveni, v Česku nevyráběl. Stejně tak novičok, který se na území ČR vyskytoval, byl vyroben pouze v mikroskopickém množství a pro účely protichemické obrany. 

Zobrazeno 2162 krát
Naposledy upraveno: út., 29. květen 2018 10:35
Pro psaní komentářů se přihlaste