pá., 22. březen 2019 22:46

Sterlingův hattrick dopomohl k nejvyšší prohře v historii české reprezentace

Angličan Dele Alli v souboji s Pavlem Kadeřábkem Angličan Dele Alli v souboji s Pavlem Kadeřábkem Zdroj: Facebook české fotbalové reprezentace
Londýn - Česká reprezentace na úvod kvalifikace vyzvala věhlasného soupeře. Po celý zápas lepší Anglie potvrdila roli favorita skupiny A, deklasovala hosty v červeno-bílém pětigólovým nášupem. Zářil zejména křídelník Raheem Sterling, který na domácí půdě zaznamenal první hattrick v reprezentační kariéře.

 

Již po úvodních minutách bylo jasné, že vyloupení Wembley bude pro svěřence Jaroslava Šilhavého velký oříšek. Favorizovaní domácí bušili do dobře postavené obrany české reprezentace, nicméně první střelu zaznamenali právě hosté. Po průniku Pavla Kadeřábka pálil z hranice velkého vápna Vladimír Darida až na tribunu londýnského svatostánku.

Anglické fanoušky po dvaceti minutách nepříliš pohledné hry probudil Harry Kane, který na hranici ofsajdu vybídl k centru Jadona Sancha. Ten doslova naservíroval Raheemu Sterlingovi balón přímo před prázdnou Pavlenkovu svatyni a domácí se ujali vedení.

Po první brance tempo hry značně uvadlo a ostrovní celek mohl pokračovat v trpělivé hře

Angličané byli blízko druhé brance utkání ve 38. minutě, kdy se po nedůrazné hlavičce Kalase dostal k balónu Harry Maguire, jeho přihrávka před bránu ale zůstala bez adresáta.

V nastavení prvního poločasu se po individuálním průniku ve vápně dostával do šance Raheem Sterling, když byl nedovoleně zastaven dvojicí českých obránců Kalas – Kadeřábek a rozhodčí nekompromisně ukázal na bílou značku. Na prudkou střelu z kopačky kapitána anglické reprezentace Harryho Kanea si sice Pavlenka sáhl, ale druhému gólu už zabránit nedokázal.

V hlavní roli Raheem Sterling

Do druhého poločasu nasadil český kouč Jaroslav Šilhavý místo Jakuba Jankta ofenzivnějšího Matěje Vydru a snažil se tak rozproudit do té doby bezzubý český útok. Hned v úvodu šla na hostech vidět zvýšená aktivita. Po stříleném centru Vladimíra Daridy si na míč naskočil Tomáš Souček a jen o centimetry minul branku domácích. Probuzení Češi se dostali ještě k další šanci. Po Daridově centru se k balónu dostal David Pavelka, avšak z hranice velkého vápna trefil jen Pickfordovo náručí.

Pak opět úřadovali hráči Albionu. V 62. minutě se po nabídce Raheema Sterlinga dostal k míči v nadějné pozici Jarod Sancho, jeho téměř gólovou střelu však v poslední možné chvíli zastavil skvělým zákrokem Filip Novák. Na gól si tak domácí fanoušci museli počkat ještě dvě minuty. Po přihrávce Walkera do pokutového území odvracel Tomáš Kalas pouze do zad Filipa Nováka a s následným odraženým balónem si Raheem Sterling poradil nejlépe, jak mohl, a z otočky zavěsil.

Čtvrtý hřebík do rakve zatloukl třetím gólem v utkání Raheem Sterling, který z dvaceti metrů napálil rameno Ondřeje Čelůstky a letící nadýchaný bochánek pak se štěstím zapadl za Pavlenkova záda.

O kosmetickou změnu skóre se v 74. minutě pokoušel Patrik Schick, ale jeho technický obstřel si své místo mezi třemi tyčemi nenašel. Radost českým fanouškům neudělal ani Vydra, jehož nebezpečný pokus mířil metr od pravé tyče. O tom, že v listině střelců přesto české jméno bude, rozhodl pět minut před koncem Tomáš Kalas. Střelu Calluma Hudsona-Odoie, kterou Pavlenka vyrazil do prostoru, uklidil do vlastní brány a uzavřel tak skóre na historicky nejhorším výsledku v samostatných dějinách.

 

Anglie - ČR 5:0 (2:0)

Branky: 24., 62. a 68. Sterling, 45.+2 Kane z pen., 84. Kalas vlastní. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portugalsko). ŽK: Schick. Diváci: 82 575.

Anglie: Pickford - Walker, Keane, Maguire, Chilwell - Alli (63. Rice), Dier (17. Barkley), Henderson - Sancho, Kane, Sterling (70. Hudson-Odoi). Trenér: Southgate.

ČR: Pavlenka - Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák - Souček, Pavelka - Gebre Selassie, Darida (68. Masopust), Jankto (46. Vydra) - Schick (82. Škoda). Trenér: Šilhavý.

Zobrazeno 1585 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2019 10:06
Pro psaní komentářů se přihlaste