čt., 27. duben 2023 09:13

Stovky skautů se v sobotu vydaly k mohyle na Ivančeně

Mohyla na Ivančeně Mohyla na Ivančeně Zdroj: Lucie Červenková
I letos se skautské oddíly tradičně vypravily na Ivančenu, aby si připomněly skauty, kteří byli popraveni během odboje proti nacistům. Na vrcholu proběhla mše a slavnostní nástup. Účastníci na památné místo přinesli další kameny.

Jindy spíše prázdná lesní stezka vedoucí přes Ivančenu v Beskydech se minulou sobotu zaplnila zejména mladými lidmi a dětmi ve skautských krojích. Někteří s sebou nesli vlajky se znaky svých oddílů, další pomalované kamínky a jiní na provizorních nosítkách ze dřeva dokonce menší balvany. To jen proto, aby je později mohli položit na památnou mohylu. Cestu si mnoho oddílů zkracovalo hraním her. Letos byla obzvláště populární aktivita, kdy skupiny měly za úkol vyměnit si s lidmi z dalších oddílů určitý předmět za něco hodnotnějšího a ten zase za něco jiného. Skauti z celého Česka se tak mohli lépe poznat. 

Na vrcholu účastníky čekal stánek, kde si mohli koupit upomínkové předměty jako placky nebo nášivky. U mohyly se konala  bohoslužba vedená biskupem Martinem Davidem. Poté proběhl slavnostní nástup, během něhož se vystřídalo hned několik mluvčích z řad skautů. Společně s biskupem pak účastníkům připomněli události, které vedly ke vzniku mohyly a shrnuli nejdůležitější události od minulého setkání. Po nástupu se někteří ještě vydali na nedalekou Lysou horu.

Každý rok se skauti kolem 24. března v sobotu vydávají na Ivančenu. V tento den roku 1945 na židovském hřbitově v polském Těšíně bylo popraveno osmnáct členů působících v odbojové skupině proti nacistům. Pomáhali partyzánům nebo lidem prchajícím za hranice. Přátelé z ostravského 30. oddílu na památku pěti zastřelených skautů vztyčili na Ivančeně kříž a přidali vzkaz nabádající ostatní, aby přinesli kámen na mohylu. V době komunismu se místo stalo symbolem pro nesouhlas s totalitou a mohyla stále rostla. Přestože v roce 2016 výrazně změnila svou podobu, kdy byla částečně rozebrána a z odebraných kamenů vznikly kamenné terasy, tady skauti neustále přináší další kameny.

Zobrazeno 232 krát
Naposledy upraveno: čt., 27. duben 2023 17:39
Pro psaní komentářů se přihlaste