čt., 2. prosinec 2021 18:17

Stubai přivítal freeskiery z celého světa.

Stubai přivítal freeskiery z celého světa. Zdroj: vlastní fotka
První slope-stylový závod této sezóny překvapil všechny nadšence tohoto sportu. Stubai si připravil na tento víkend dokonalé počasí. Bohužel došlo i na zranění a zasahoval vrtulník. S radostí z výhry nakonec odchází Birk Ruud a za kategorii žen se zlatou medailí může pyšnit Kelly Sildaru.

Již tradičně slope-stylový závod začíná na rakouském ledovci Stubai, bohužel letos bez české reprezentace. Češi se bohužel světového poháru neúčastní, protože jejich bodové skóre zatím nedosahuje na elitu, můžeme jim ale držet palce v evropském poháru, kde body mohou nahnat. 

Stubai se momentálně pyšní jednou z nejlepších slope-stylových tratí, i když je velmi netypická. Hned na začátku závodníky čekají dva velké skoky po sobě, proto je důležité zvolit správnou rychlost. Dále se na trati nachází tři jibové sekce plné railů, trubek a zábradlí. Specialitou této trati je jeden z nejtěžších railů, který připomíná nakloněnou plošinu, ne všichni závodníci si na něj troufli. 

Už od páteční kvalifikace nepřicházely žádné problémy s počasím, což účastníkům hrálo do karet. Mnohdy se totiž závody ruší právě kvůli silnému větru, či sněžení. Naštěstí na Stubaii nebyl jediný mrak, celý víkend provázela modrá obloha a dostatečný mráz pro udržení tratě. 

I přes dokonalé podmínky, přinesla kvalifikace mnoho překvapení. Největší hvězda Eileen Gu, která letos jede poprvé v barvách Číny, se zranila už v tréninku, proto do závodu nenastoupila vůbec. Mezi třiceti nejlepšími ženami do finále mohlo postoupit pouze osm nejlepších. Mezi ně se nedostává na tomto závodě nadějná Francouzka a zároveň vítězka big airu Tess Ledeux ani favorizovaná Švýcarka Giulia Tanno. Překvapila domácí závodnice Laura Wallner, která potěšila všechny její příznivce. Při mužské kvalifikaci se dařilo Američanům, čtyři postoupili do sobotního finále, bohužel bez účasti Alexe Halla, jehož 75,5 bodů nestačilo na špičku. Naopak do finále se dostal Matěj Švancer, který tento rok poprvé reprezentuje Rakousko.

Při sobotním finále účastníci sjížděli trať dvakrát, počítal se jim lepší výsledek. Jelikož každý závod může být vstupenkou na Olympiádu, závodníci se snažili podat co nejlepší výkon. Mezi ženami favorizovaná Mathylde Gremaud se ke svému neštěstí na druhém skoku zranila a na místě musela zasahovat horská služba, pro Mathyldu nakonec letěl vrtulník. Závod nakonec mezi ženami ovládla Estonka Kelly Sildaru, která zvítězila i když nepředvedla ani jeden double. Za bezchybné raily a skoky switch 1080 a 900 si odnesla 88,68 bodů, kterými si zajistila vítězství. V mužské kategorii nebyly stupně vítězů jasné do posledního jezdce. Výrazně se dařilo norské reprezentaci, která měla své zastoupení na prvním, třetím a pátém místě. Zlatou medaili si nakonec ze závodu odnáší Birk Ruud, který je momentálně nejlepším railovým jezdcem. Na zábradlích neudělal jedinou chybu a na skocích předvedl dva doubly 1620 a 1440. Svým výkonem si zasluhuje 87,6 bodů. Žádný ze závodníků nebyl schopný pokořit hranici 90 bodů.

Na další závod se mohou fanoušci těšit již první víkend v prosinci a pojede se v americkém středisku Stemboat, pojede se tady jen big air.  

 

 

Zobrazeno 586 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. prosinec 2021 18:59
Pro psaní komentářů se přihlaste