ne., 25. říjen 2015 15:55

Výstava Toyen láká na pražskou Kampu

Praha - Museum Kampa uvádí expozici Vidím, neboť je noc. K vidění budou díla přední české surrealistické malířky Marie Čermínová alias Toyen. Až do 3. ledna příštího roku mohou návštěvníci obdivovat mnohá známá díla, mimo jiné Sen či Snící.

Výstava zobrazuje postupné změny a transformace v autorčině tvorbě. Všechny obrazy jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek. Na výstavě tedy diváci uvidí díla nejen z prvních dvou výstav, které proběhly ve třicátých letech, ale také z druhé poloviny minulého století. Součástí výstavy je i obraz Spící, který se vydražil za neuvěřitelných dvacet milionů korun. Nalezneme zde však i obraz Po představení, který vznikl za nacistické okupace či Poledne půlnoc, velmi uznávaný tehdejšími pražskými surrealisty.

Malířka Toyen je označována za první dámu české avantgardy a dodnes je o její díla obrovský zájem. Jako pacifistka vyobrazila svůj nesouhlas s politickou situaci hned v několika cyklech výkresů. Mimo jiné třeba v dílech Střelnice nebo Přízraky pouště. Své pocity zde demonstruje na zničených dětských hračkách. V poslední fázi své tvorby přechází k obrazům s erotickým nábojem. Ukázky ze všech výše jmenovaných etap lze shlédnout na výstavě.

Výstava se snaží vyzdvihnout i malířčinu tvorbu z šedesátých let trojicí obrazů Zástěna, Zatmění a Když zmlknou zákony, které jsou společně vystaveny vůbec poprvé.

Doprovodným programem nabízí Café Toyen, které zve na setkání v duchu meziválečných intelektuálních kaváren. U šálku kávy proběhne diskuze o autorce a její tvorbě.

Zobrazeno 5266 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:14
Pro psaní komentářů se přihlaste