pá., 18. listopad 2016 15:44

Svár mezi bratry Valentovými zabere třináct večerů

Režisér Biser Arichtev s Annou Fialovou při natáčení. Režisér Biser Arichtev s Annou Fialovou při natáčení. Zdroj: www.ceskatelevize.cz
Praha - Napjaté vztahy a osudy rodiny Valentů se znovu objeví na obrazovkách České televize. Začalo natáčení druhé série První republiky, oblíbeného seriálu situovaného do dvacátých let minulého století. V hlavních rolích druhé řady se opět objeví Jiří Vyorálek, Markéta Plánková a Ján Koleník, režie se i tentokrát ujal Biser Arichtev.

Po osmi letech se Jaroslav Valenta vrací domů z vězení a chce zpět do rodinné firmy, ve které o něj ale už nikdo nestojí. Všichni by chtěli, aby odešel za svým otcem Aloisem na venkov. Jaroslav se ale nevzdává. Chce získat zpátky osobní pověst, respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. K tomu všemu naváže intimní poměr s guvernantkou Marií, jejíž minulost ho ale může opět srazit k zemi. Jeho bratr Vladimír tou dobou vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii.

„Za těch osm let měl Jaroslav spoustu času přemýšlet a pracovat na sobě. Nyní se chce vrátit zpět do dění, snaží se být prospěšný firmě. Myslím, že mu vězení v lecčem pomohlo, ačkoli se stal temnějším,“ popisuje Jaroslava jeho představitel Jiří Vyorálek. „Na druhou stranu tam ale potkal nové kamarády, kteří mu sice místy hodně komplikují život, ale zároveň jiné nemá. Samozřejmě zůstává ústřední konflikt mezi bratry - šlo o holku, a takové věci se nezapomínají,“ dodává.

„Oba bratři soupeří o místo v rodině i ve firmě. Tentokrát se více odhaluje Vladimírova minulost a válečné události. Vrátí se také jeho kamarád Klouda, se kterým sdílí velké tajemství,“ doplňuje Ján Koleník, který v seriálu hraje Vladimíra Valentu.

Dobovému vyznění seriálu pomáhá i výběr lokací. Natáčelo se v lomu v Koněprusích, exteriéry i interiéry například na zámku ve Zruči nad Sázavou. Tvůrci se dále podívají na zámek do Veltrus, do Jevan nebo na pražskou Invalidovnu.

Nebudou chybět akční scény ani kriminální linka

Režie se opět chopil Biser Arichtev. „V ději se posouváme o téměř deset let v čase, rodina řeší další existenční problémy, děti odrostly, opět máme komplikovanou romanci i detektivní zápletku,“ poodhalil.

Autor projektu a producent seriálu Filip Bobiňski jej doplňuje a myslí si, že seriál bude divákům blízký díky problémům, které jsou často podobné těm současným, jen jsou ztvárněné v dobových kulisách.

Pokračování První republiky by mělo mít podle tvůrců třináct dílů, což je o devět méně než v první řadě.

„Druhou sérii se snažíme postavit více na filmovém vyprávění, což u tohoto typu seriálu není příliš obvyklé. Ubyde dialogů, a naopak se objeví více akčních scén, což samozřejmě klade velké nároky na režiséra,“ slibuje vedoucí projektu David Musil a dodává, že opět nebude chybět významná kriminální linka. Minulá série byla zaměřena především na Kláru a Vladimíra, tentokrát se děj bude točit kolem Jaroslava a jeho dcer – Elišky a Ireny. 

Zobrazeno 2008 krát
Naposledy upraveno: ne., 20. listopad 2016 23:22
Pro psaní komentářů se přihlaste