út., 5. listopad 2019 14:42

Svět médií ve 21. století: Jiří Kubík

Jiří Kubík Jiří Kubík Zdroj: seznamzpravy.cz
V rámci cyklu přednášek Svět médií v 21. století se v aule Pedagogické fakulty UP v Olomouci představil novinář a investigativní žurnalista Jiří Kubík. Promluvil o slavných kauzách, svém působení v Mladé frontě a o tom, jaký má názor na ovlivňování médií.

První hodina Kubíkovy přednášky se nesla v duchu jeho profesionální osobní historie. Na Univerzitu Karlovu nastoupil v roce 1990 a již v roce 1994 nastoupil do Mladé Fronty Dnes jako politický zpravodaj.

V Mladé Frontě později utvořil novinářský tandem se Sabinou Slonkovou a s jejich pomocí bylo odhalena velké množství kauz, například Olovo či kauza bývalého tajemníka ministra zahraničí Jana Kavana, Karla Srby, která v roce 2003 vyvrcholila objednáním (neúspěšné) vraždy Slonkové.

V době působení Kubíka na postu šéfredaktora Domácí sekce MF Dnes byl rozkryt případ úplatnosti politiků KSČM, nově vzniklé TOP 09 nebo kauza nákupu obrněných transportérů Pandur, která podnikatele Marka Dalíka dostala do vězení.

V červnu roku 2013, v době, kdy Kubík pracoval jako zástupce šéfredaktora MF Dnes Roberta Čásenského a Andrej Babiš koupil vydavatelství MAFRA, dal Jiří Kubík Mladé frontě ještě šanci, ale po roce následoval některé své kolegy a noviny opustil.

Nyní Jiří Kubík působí na postu šéfredaktora Seznam zpráv, kde vede například sérii rozhovorů Výzva či investigativní pořad Zvláštní vyšetřování, na kterém pracuje opět se Slonkovou.

Druhá část přednášky byla zaměřena na dotazy diváků a ty kladené online a Jiří Kubík odpovídal na otázky ohledně novinářského kodexu, ovlivňování médií či svobodě médií 30 let po Sametové revoluci.

Pri příležitosti akcí Svět médií v 21. století proběhne na půdě Pedagogické fakulty UP ještě 26.11 přednáška Václava Moravce a 3. 12 přednáška Víta Klusáka.

Zobrazeno 1053 krát
Naposledy upraveno: pá., 8. listopad 2019 12:47
Pro psaní komentářů se přihlaste