Krajská zdravotnická zařízení budou v rámci tohoto dne například nabízet zdarma preventivní vyšetření, poradenství (třeba v oblasti zdravé výživy či odvykání kouření), ukázky první pomoci a řadu dalšího. To vše proto, aby upozornila na důležitost prevence onemocnění. Nabídka těchto aktivit by měla být pestrá, ale ne v každé nemocnici bude program probíhat právě ve čtvrtek. Konkrétní termíny jsou veřejnosti přístupné na webových stránkách jednotlivých zařízení.
Nemocnice na tento den připravují nejen různé akce, ale také změny v nemocniční stravě. Připravovaná jídla se budou inspirovat kuchařkou s názvem „Jak šmakuje Moravskoslezsko.“ Tak se jmenuje i projekt, který se svými partnery už pět let realizuje Moravskoslezský kraj. Cílem projektu je vrátit typické regionální speciality do jídelníčků místního obyvatelstva.
„V nemocnicích budou podávána speciální menu, která pro pacienty a zaměstnance vybrali a připravili kuchaři podle receptů z kuchařek „Jak šmakuje Moravskoslezsko“. Mohou se těšit třeba na Frýdeckou kotletu, Kuřecí prsa na liškách z Beskyd či na Babiččiny jahodové knedlíky. Strava je důležitou součástí léčby, ale hlavně prevence. Měla by být nejenom vyvážená, z kvalitních surovin, ale také chutná,“ dodává k akci Ivan Strachoň, náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch.