út., 2. květen 2023 12:41

Tenisový turnaj v Barceloně ovládl Španěl Carlos Alcaraz, ve finále hladce porazil Stefanose Tsitsipase

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Daniel Corneschi, Unsplash
Barcelona - V minulém týdnu se v Barceloně odehrál tenisový turnaj kategorie ATP 500. V jeho finále se utkala světová dvojka Carlos Alcaraz se světovou pětkou Stefanosem Tsitsipasem. Oba hráči se do něj dostali poměrně snadno, přičemž v samotném finálovém zápase se z výhry radoval první zmíněný Carlos Alcaraz.

Kdo očekával vyrovnanou finálovou bitvu tak se spletl. Alcaraz přišel za celé utkání jen jednou o své podání, které si ale dokázal ihned vzít zpět a od té chvíle už dominoval. V prvním setu sebral soupeři podání ještě jednou a vyhrál tak první dějství 6:3. Ve druhém setu se mu podařilo prolomit podání Tsitsipase jen jednou, to mu ale stačilo na výhru 6:4 a tenisová naděje ze Španělska tak mohla slavit svůj další velký titul. Po vítěství na tomto turnaji se udržuje tradice, že vítěz skočí s chytači míčků do bazénu poblíž kurtu. I letos tomu tak bylo, a tak si mohl Alcaraz kromě trofeje užít i příjemného ochlazení.

Oba hráči prošli turnajem bez větších problémů
Jak Alcaraz, tak i Tsitsipas v cestě turnajem potkávali spíše slabší soupeře a do finále tak došli poměrně snadno. Zatímco řecký tenista ztratil před finále pouze jediný set, Španěl dokázal všechny své zápasy vyhrát v poměru 2:0.

Turnaj pro španělskou tenisovou hvězdu začal až v druhém kole turnaje, jelikož v prvním dostal volný los. Na začátku jeho cesty k vysněné obhajobě titulu stál portugalský tenista Nuno Borges, který se sice specializuje na antukové turnaje, proti Alcarazovi však uhrál jen čtyři gamy a velmi rychle tak na turnaji skončil. V osmifinále a čtvrtfinále narazil Alcaraz na své španělské kolegy. Prvně se utkal s Robertem Bautistou, kterého po necelých dvou hodinách hladce porazil poměrem 6:3 a 7:5 na sety. V čtvrtfinále pak narazil na Davidoviche Fokinu, se kterým musel jít v prním setu do tiebreaku, ten však zvládl vyhrát a v druhém setu už si došel pro klidnou výhru. V semifinále čekal na Alcaraze asi nejlehčí z jeho dosavadních soupeřů na tomto turnaji, Brit Daniel Evans. Ten dokázal vyřadit v předchozích kolech silné hráče, avšak v semifinále byl již suverénně slabším hráčem a prohrál se španělským tenistou 2:6 2:6.

Stejně jako Alcaraz si dopřál v prvním kole Tsitsipas trochu klidu, jelikož dostal volný los. Svůj první zápas tak odehrál až v druhém kole, kde se utkal s Argentincem Pedrem Cachinem. Toho dokázal s klidem porazit a postoupit tak do osmifinále. V něm narazil na Denise Shapovalova, který měl být společně s Tsitsipasem a Alcarazem jednou s vycházejících tenisových hvězd. Ze svých dobrých výsledků ale polevil a začal hrát spíše průměrný tenis. Tsitsipas ani v tomto utkání nezaváhal a prošel do čtvrtfinále.  Kdyby se čtvrtfinálový zápas hrál na tvrdém povrchu, očekávala by se vyrovnanější bitva. Čtvrtfinálový soupeř Alex De Minaur je na tvrdém povrchu kvalitním hráčem, avšak na antuce bývá slabší. To se také projevilo v tomto utkání, když Australan prohrál 4:6 2:6 na sety. Poslední krok zbýval Tsitsipasovi proti italskému tenistovi Lorenzovi Mussetimu. Ten přijel na tento turnaj v dobré formě, když dokázal na minuém turnaji v Monte Carlu vyřadit světovou jedničku Novaka Djokovice. V téměř tříhodinové bitvě plné zvratů však dokázal Tsitsipas znovu zvítězit a dokráčet tak do finále.

 

 

Zobrazeno 477 krát
Naposledy upraveno: po., 8. květen 2023 18:06
Pro psaní komentářů se přihlaste