út., 26. duben 2016 07:25

Soutěž v nejtěžším hasičském sportu ovládl mistr světa Lukáš Novák

Ústí nad Orlicí - Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje územní odbor Ústí nad Orlicí pořádal 23. dubna už podeváté soutěž v nejtěžším hasičském sportu, závod Toughes Firefighter Alive (TFA) – nejtvrdší hasič přežívá. Klání se odehrávalo na rozhledně Andrlův Chlum a pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Ústí nad Orlicí Petra Hájka.

O nejvyšší příčky přišlo bojovat celkem 72 závodníků, z toho 54 jich dokončilo všechny disciplíny. Nechyběl mezi nimi ani Lukáš Novák, mistr světa, Evropy i České republiky, který nechal všechny své konkurenty daleko za sebou. Po součtu časů ze čtyř soutěžních disciplín zvítězil s náskokem bezmála třiceti vteřin. Jako jediný dokázal svůj výsledný čas stlačit pod pět minut.

Soutěže, zařazené do Českého poháru TFA, se mohli zúčastnit fyzicky a zdravotně způsobilí příslušníci a zaměstnanci Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR, členové jednotky požární ochrany obce nebo studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Soutěžilo se ve třech kategoriích - muži HZS, ženy a muži Jednotky sboru dobrovolných hasičů obce. Podle věku se pak účastníci rozdělili do dalších tří podkategorií.

Na trati čekalo závodníky rozvinování a motání hadic, osm desítek úderů obouručním kladivem do konstrukce hamer boxu, běh se závažím, transport figuríny, překonání dvoumetrové bariéry a nakonec běh po schodech na plošinu rozhledny, kde na ně po vyběhnutí 183 schodů čekala cílová páska. Všechny úkony prováděli v předepsané výstroji, která zahrnuje triko, kompletní třívrstvý zásahový oblek, sportovní obuv a izolační vzduchový dýchací přístroj.

Zobrazeno 2210 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:32
Pro psaní komentářů se přihlaste