so., 6. prosinec 2014 19:57

Ukrajina potřebuje další miliardy dolarů

Kyjev – Delegace Mezinárodního měnového fondu (MMF)  bude od 9. do 18. prosince jednat s nově složenou ukrajinskou vládou o programu na pomoc ukrajinské ekonomice.  Dvouletý program, ve kterém Ukrajina získá celkem sedmnáct miliard dolarů, schválili zástupci MMF už koncem dubna. Ukrajina díky tomuto programu získala už téměř pět miliard dolarů a nyní by co nejrychleji chtěla získat další část této hospodářské pomoci ve výši necelých třech miliard.

  Ukrajinská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady rebelie proruských separatistů na východě země a také obsazením Krymského poloostrovu Ruskem. Zmíněný program by měl napomoci této situaci a zvrátit hrozící kolaps ukrajinského hospodářství. Pokud bude válečný konflikt pokračovat i v příštím roce, bude Ukrajina potřebovat dodatečnou pomoc v hodnotě devatenáct miliard dolarů. Na tuto možnou situaci upozornili zástupci měnového fondu už začátkem září.

 MFF s jednáním o poskytnutí další pomoci čekal až na vytvoření nové vlády, které se uskutečnilo na začátku tohoto týdne. Novou vládu schválil v úterý ukrajinský parlament. Natalja Jarešková, která se stala novou ministraní financí, ve středu vyzvala k co nejrychlejšímu zahájení jednání.

 Zástupce měnového fondu pro Ukrajinu Jerome Vacher oznámil, že delegace bude v působit v Kyjevě od 9. do 18. Prosince. „Delegace zahájí s ukrajinskými úřady politická jednání v souvislosti s fondem podporovaným programem ekonomických reforem,“ uvedl Vacher.

 Podpora domácí měny a dluhy za dodávky ruského plynu zapříčinily, že devizové rezervy Ukrajiny jsou na desetiletém minimu.

 

Zdroj fotografie: Aktuality.sk

 

 

 

Zobrazeno 1149 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 14:36
Pro psaní komentářů se přihlaste