ne., 28. listopad 2021 21:55

V Jaroměři sportují netradičně

Spikeball Spikeball Zdroj: Vojtěch Plecháč
Jaroměř - Dopředu nejdou jen technologie, ale rozvíjí se i sportovní odvětví. Každoročně zapojením kreativity vznikají stále nové sporty, některé dokonce velmi zvláštního charakteru. V Jaroměři pro tuto příležitost vznikl oddíl s názvem Klub netradičních sportovců, jehož jméno je všeříkající.

Klub sdružuje sice méně známé, ale za to hráčsky velmi atraktivní sportovní disciplíny. Za jeho vznikem stojí teprve dvaadvacetiletý student Vojtěch Plecháč. Klub bere jako svůj projekt, kterým se snaží širší veřejnosti představit 5 disciplín - discgolf, kubb, spikeball, mölkky a kanjam. S myšlenkou k založení klubu přišel již v lednu, ale vzhledem ke koronavirovým restrikcím zrealizoval oddíl první akci až na konci dubna tohoto roku. Úplně prvotní impulz do realizace ale získal uspořádáním úspěšného spikeballového turnaje, který se uskutečnil už předminulé léto.

Vzhledem k tomu, že by založení klubu jako samostatné jednotky vyžadovalo nadbytečnou administrativu, dohodl se s výkonným výborem jaroměřského Sokola, který mu umožnil klub vést pod jeho záštitou. Od té doby se do stálé sestavy přidalo sedm dalších členů. Plecháč v klubu vidí potenciál a věří, že časem se bude počet členů rozrůstat.


Vedoucí klubu poskytl zjednodušené vysvětlení, jak se jednotlivé sporty hrají


„Discgolf, který je v ČR nejrozšířenější, je pravidly podobný klasickému golfu, ale místo odpalování míčku jamky se hází diskem do košů. Principem spikeballu je ve dvojici na 3 údery odehrát míček do „trampolíny“ tak, aby ho soupeř nechytil. Kubb a mölkky jsou původně severské hry, u nichž je principem shazovat dřevěné kuželky. Kanjam je hra, kde se dvojice snaží dostat disk do plastové popelnice. Podle stručného popisu si asi většina čtenářů nedokáže hru představit, ale po zhlédnutí na živo nebo ve formě videa nebude trvat pochopení moc dlouho.“ vysvětlil Plecháč.


Ačkoli má Plecháč už za sebou organizaci streetbalových turnajů pro stovku lidí, připouští, že sám by na klub nejspíš nestačil. Oporou mu jsou jeho rodiče a přítelkyně. Studentský život se podle něj ale s vedením klubu skloubit dá, jelikož jako student si můžete perfektně nastavit svůj volný čas.


Členové Klubu netradičních sportovců nesoutěží jen mezi sebou, ale účastní se také různých soutěží. Například v discgolfu existují různé úrovně lig, stovky turnajů a ty pak završuje Mistrovství republiky. Klub se může pyšnit zlatem z MČR v kubbu a v červnu příštího roku se někteří ze členů dokonce chystají jet na ME v Německu.


Pokud vás ze zmíněných sportů zaujal zejména discgolf, potěší vás, že přímo v Olomouci se nachází dicsgolfový klub Woodpeckers.

Zobrazeno 1062 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 23:45
Pro psaní komentářů se přihlaste