út., 6. prosinec 2016 14:52

Prosinec ve znamení nedožitého Lustigova jubilea

Arnošt Lustig by letos oslavil devadesáté narozeniny. Arnošt Lustig by letos oslavil devadesáté narozeniny. Zdroj: David Neff, MAFRA
Praha - Český spisovatel a publicista židovského původu Arnošt Lustig by 21. prosince oslavil devadesáté narozeniny. K této příležitosti se rozhodla Eva Lustigová, autorova dcera, vytvořit projekt AL90. Ten má připomínat všechny oblasti, kterým se spisovatel věnoval a vytvořit tak komplexní vzpomínkovou akci.

„Projekt nabídne dvanáct různých kulturních událostí, které proběhnou během prosince v Praze. Poté bude následovat turné scénického čtení v podání Lukáše Hejlíka, které nese název Láska a tělo. Celý projekt jsem uspořádala spolu s pracovní skupinou, abych neslavila sama“, uvedla v rozhovoru pro Českou televizi Lustigová.

Prosincový program odstartoval Hudebně vzpomínkový večer, který proběhl v Maiselově synagoze. Vybrané pasáže z novely Dům vrácené ozvěny zde za doprovodu kapely Petry Ernyei přečetla Tereza Pokorná a Tomáš Töpfer. Následovat bude vernisáž fotografií, karikatur a kreseb Krajina Lustig, v jejímž rámci bude promítnut krátký snímek Sousto na motivy povídky Arnošta Lustiga Druhé kolo, jehož režisérem je Jan Němec. Vernisáž proběhne ve středu 14. prosince v Kavárně Lucerna, zahájena bude v šest hodin večer. 

Arnošt Lustig se svojí tvorbou nesporně zapsal mezi nejúspěšnější české autory. V jeho díle můžeme nalézt mnoho autobiografických prvků, snad možná právě proto působí jeho tvorba tak sugestivně. Motivy Lustigových knih jsou tíživé, plné bolesti. Autor se prostřednictvím svých děl snaží vyrovnat s hrůznými zážitky, jež prožil během druhé světové války a které ho nevratně poznamenaly. Tematika holocaustu tak provází většinu spisovatelových knih.

Projekt AL90 se zcela jistě stal zajímavou kulturní akcí, která nadchne nejednoho obdivovatele umělcových děl. Už nyní je jasné, že Eva Lustigová rozhodně nebude sama, kdo bude na jejího otce vzpomínat.

 

 

Zobrazeno 2336 krát
Naposledy upraveno: út., 6. prosinec 2016 18:46
Pro psaní komentářů se přihlaste