ne., 24. březen 2024 16:26

Ve Vlachově Lhotě proběhne oslava stoletého výročí SDH

Znak obce Vlachova Lhota Znak obce Vlachova Lhota Zdroj: vlachova-lhota.cz
Vlachova Lhota – V jedné z nejmenších obcí na Zlínsku se celá obec chystá na velké oslavy, tamější sbor dobrovolných hasičů se chystá oslavit své stoleté výročí od jeho založení. Celá akce bude probíhat 13. července. Připravována je přehlídka hasičské techniky, ukázka požárního útoku mladých hasičů a slavnostní bohoslužba.

V páté nejmenší obci na Zlínsku se chystá velká slavnost. Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Vlachova Lhota totiž slaví sto let od svého založení. S těmito oslavami přichází složitý úkol pro organizátory samotné akce, musí se totiž vypořádat s přílivem lidí z okolí, kteří podle odhadů nafouknou obec alespoň o polovinu. Oslavy se nechystají pouze pro hasiče, ale pro celou obec, protože tamější SDH patří k organizátorům velké většiny kulturních akcí, které se ve vesnici odehrávají, jako je například hasičský ples, či hasičské soutěže.

„Máme před sebou velkou výzvu, program máme rozdělený do třech hlavních fází. První fází bude bohoslužba, kterou započnou oslavy, poté se přesuneme do místního kulturního domu, kde následuje prezentace o historii našeho sboru a předávání ocenění pro zasloužilé hasiče, kde budeme v uzavřené společnosti hasičů a starostů okolních obcí, takže je pro nás výzva, jak udržíme v místě oslavy ostatní občany, kteří nebudou pozváni dovnitř. Poté následuje odpolední program s přehlídkou profesionální hasičské techniky, ukázka požárního útoku v režii našich mladých hasičů a večerní zábava.“ uvedl Martin Gajdošík, jednatel SDH Vlachova Lhota.

„Obec nám s přípravou pomáhá, většina členů zastupitelstva jsou sami členy SDH, takže cítí, jak je pro nás tato akce důležitá, přece jenom, je to jednou za sto let. Všichni tady táhneme za jedno lano a chceme, aby si to všichni užili.“ pokračoval Gajdošík.

Ve Vlachově Lhotě se také nachází hasičské muzeum, jehož expozice je věnována jak historii, tak i současnosti hasičských sborů okolních obcí. „Nachází se zde hasičské uniformy, výstroj i výzbroj a dobové stříkačky. Mezi nimi i jedna raritní, která může být poháněna jak ručně, tak i spalovacím motorem. Ty se při oslavách ukáží ve své plné kráse.“ uvedl starosta obce Michal Gajdošík.

Poslední konaná akce takového rozměru se zde konala před více než deseti lety, byly to oslavy 660 let od založení obce.

Zobrazeno 281 krát
Naposledy upraveno: ne., 24. březen 2024 22:56
Pro psaní komentářů se přihlaste