út., 14. duben 2020 20:59

Vláda uveřejnila plán na postupný návrat žáků a studentů do škol

Děti prvního stupně základních škol Děti prvního stupně základních škol Zdroj: René Volfík
Česká republika - Dveře všech škol se pro žáky a studenty uzavřely ve středu 11. března. Od té doby probíhá online výuka a žáci i studenti se učí ze svých domovů. Podle aktuálního vládního plánu by se do konce školního roku ani neměli vrátit do běžného režimu. Přednost v tuto chvíli mají zejména žáci závěrečných ročníků středních škol a učilišť, prvního stupně a studenti absolventských ročníků vysokých škol.

Vláda 14. dubna zveřejnila návrh, podle kterého by měl nastat postupný návrat do škol. Nejdříve se ke svým alma mater mají vrátit studenti absolventských ročníků vysokých škol, kteří mohou od 20. dubna navštěvovat individuální konzultace a zkoušky vždy do maximálního počtu pěti osob.
Velmi podstatnou otázkou byl návrat do lavic maturantů, které pandemie covidu-19 zasáhla zřejmě nejvíce. Ti by se do škol měli vrátit nejdříve 11. května. Maturitní a závěrečné zkoušky se pak budou vykonávat pravděpodobně od 1. června. Už teď je ovšem jisté, že se maturanti vyhnou písemným zkouškám z českého a anglického jazyka. Didaktické testy žákům opraví přímo na studovaných středních školách a následně proběhnou ústní maturity.
Od pondělí 25. května by se měli do škol vrátit žáci prvního stupně. Výuka by měla probíhat maximálně po patnácti dětech, přičemž se jejich skupiny nesmí měnit. „Roušky budou doporučeny, ale o nošení rozhodne vyučující. Pokud děti budou v lavicích daleko od sebe, tak nebude nutné, aby roušky měly,“ řekl pro idnes.cz ministr školství Robert Plaga. Ve společnosti panuje na otevření či stálé uzavření škol rozporuplný názor. Někteří rodiče se přiklání k tomu, aby se školy co nejdříve otevřely, protože domácí výuka je mnohdy velmi časově náročná. Také velké množství psychologů namítá, že dětem dlouhodobý pobyt v domácím prostředí neprospívá, zejména nejmenším žákům, kteří se velmi snadno odvyknou zavedenému režimu a plnění všech povinností. Petice za uzavření škol až do září má ovšem již přes stotisíc podpisů.
Od v červnu by také měly proběhnout přijímací zkoušky na střední školy a konzervatoře. Individuálně by mohly probíhat také konzultace na druhém stupni základních škol a na středních školách.

Zobrazeno 1076 krát
Naposledy upraveno: čt., 16. duben 2020 10:20
Pro psaní komentářů se přihlaste