so., 7. říjen 2023 15:47

Volby do polského Sejmu se blíží. Koalice může zamíchat výsledkem

Dva nejviditelnější představitelé prezidentských kampaní: Jarosław Kaczyński (vlevo) a Donald Tusk (vpravo) Dva nejviditelnější představitelé prezidentských kampaní: Jarosław Kaczyński (vlevo) a Donald Tusk (vpravo) Zdroj: https://tvpworld.com/46886691/analysis-kaczynski-vs-tusk-the-real-battle-of-the-political-titans
Poláky čekají 15. října podle průzkumu jedny z nejtěsnějších voleb za poslední dvě dekády. V těch posledních je sice stále mírně favorizovaná PiS – Právo a Spravedlnost, která si od roku 2015 drží většinu bez nutnosti udržování koalice

Podle nejnovějšího výzkumu agentury United Surveys nadále ztrácí vládnoucí strana své hlasy. PiS by se sice umístil na prvním místě s 32,3 % hlasů, nicméně by byl nucen tvořit koalici s jinou stranou. Výzkum prozrazuje, že ani koalice s pravicovou stranou Konfederace s 9,0 % hlasů by nebyla dostatečná k vytvoření většinové vlády.


Nejsilnějším rivalem strany Právo a Spravedlnost je Obyvatelská koalice (KO) s 26,4% hlasy, která by při možné koalici s uskupením Třetí cesta, Polsko 2050 a PSL s 12,1 % a Levicová koalice s 8,1 % by mohla dohromady mít více než 231 mandátů v Sejmu. Dalších 8,5 % voličů by se mezi pěti stranami nedokázalo rozhodnout nebo by zvolilo jinou stranu.


Lídr KO, Donald Tusk, bude kandidovat ve Varšavě, kde se očekává značná převaha této koalice oproti PiSu. Právě Jarosław Kaczyński, který byl volen v hlavním městě Polska po dobu 32 let, se rozhodl kandidovat v Kielcích v Malopolském vojvodství. Na otázku, proč se rozhodl právě pro toto místo, odpověděl: „Polsko je všude.“ Premiér Mateusz Morawiecki bude jedničkou v Katovicích, stejně jako minulé volby. „Pevně věřím, že do Slezska se vyplatí nejvíce investovat. Je to jedno z těch míst v Polsku, kde se rozhodne o budoucnosti našeho národa,“ prohlásil před volbami v roce 2019.


PiS se zaměřuje na zajišťování pracovních míst, větší příspěvky pro důchodce, nabízí léky zdarma pro děti do 18 let a věkovou kategorii 65+, zrušení mýtného na úsecích dálnic pro automobily do 3,5 tun, zkrátka snížení poplatků a líbivé sliby, které však mohou zhoršit ekonomickou situaci v zemi. Zároveň, jakožto konzervativní strana zamezila v minulosti potratům a hlásí se k hodnotám spojené s katolickou církví. Bojuje proti registrovanému partnerství pro homosexuální páry, eutanazii, apod.


Právě poslední zmíněné součásti programu PiSu se snaží jít KO naproti. Chce povolit potraty do 12. měsíce těhotenství, zlegalizovat registrované partnerství pro všechny a vrátit nezávislost médiím a soudům. Prosazuje rovnost obyvatel a podporuje modernizaci školství a praktičtější styl výuky. Chce zároveň posílit svou roli v NATO a obnovit spolupráci se západem a Evropskou unií.

Zdroj: United Surveys pro WP, www.i.pl., https://tvn24.pl/polska/mateusz-morawiecki-wytlumaczyl-powody-kandydowania-ze-slaska-ra967927-2295249

Zobrazeno 380 krát
Naposledy upraveno: so., 7. říjen 2023 21:52
Pro psaní komentářů se přihlaste