po., 21. listopad 2022 17:36

Výborný vstup do sezóny pro Shiffrinovou. Ve finském Levi opanovala oba slalomy.

Výborný vstup do sezóny pro Shiffrinovou. Ve finském Levi opanovala oba slalomy. Zdroj: www.profimedia.cz
Levi – O víkendu 19. a 20. listopadu byla ve finském Levi zahájena sezóna alpských lyžařek. S měsíčním zpožděním si tak závodnice technických disciplín mohly poprvé vychutnat závodní atmosféru. Největší hvězdou závodního víkendu byla Američanka Mikaela Shiffrinová, která opanovala oba slalomy. Své zastoupení v závodě měla i Česká republika, kterou reprezentovaly Martina Dubovská a Elese Sommerová.

Finské Levi mělo být v pořadí již čtvrtou zastávkou ženského světového poháru. Kvůli nepřízni počasí byl však úvodní závod sezony, který se měl uskutečnit na konci října v rakouském Soldenu, zrušen. To samé platilo i o sjezdu v Itálii a paralelním obřím slalomu v Rakousku, kde se závody nemohly uskutečnit z důvodu nedostatku sněhu. Zahajovacím závodem se tak stalo až finské Levi.


Nejlépe si z přítomných dam vedla obhájkyně velkého křišťálového globu Američanka Shiffrinová, které se v obou závodech podařilo vystoupat na nejvyšší stupínek. V sobotu ji pak na podiu doprovodila druhá Anna Swenn-Larssonová ze Švédska a obhájkyně malého křišťálového glóbu ze slalom z loňského roku Slovenka Petra Vlhová. V neděli pak na druhém místě skončila Švýcarka Wendy Holdenerová a bronzovou pozici ze soboty obhájila Vlhová. Smolařkou víkendu byla německá závodnice Lena Duerrová, která po sobotním prvním kole vedla, svou pozici na stupních vítězů však neudržela a skončila čtvrtá. Podobný osud ji potkal i v neděli, kdy byla po prvním kole těsně za vedoucí Shiffrinovou, po druhém kole ale opět spadla na nepopulární čtvrté místo.


Nejlepší české slalomářce posledních let Martině Dubovské se nepodařilo navázat na loňské výkony z Levi, kde si zajela nejlepší výsledek kariéry 6. místo. I tak se ale v obou víkendových závodech probojovala do TOP 20. V sobotním závodě obsadila 13. místo, v neděli pak dojela 18. Druhá česká reprezentantka Sommerová se do cíle v sobotu ani v neděli nedostala.


Světový pohár technických disciplín se nyní přesouvá do amerického Killingtonu, kde budou mít o víkendu na programu obří slalom a slalom. V obřím slalomu se pak objeví i nová česká akvizice Adriana Jelínková, která až do této sezóny reprezentovala Nizozemsko. V roli vedoucí ženy světového poháru do závodního víkendu bude vstupovat Mikaela Shiffrinová.

Zobrazeno 298 krát
Naposledy upraveno: čt., 24. listopad 2022 21:34
Pro psaní komentářů se přihlaste