ne., 18. říjen 2015 13:11

Mineralogové z celé Evropy vystaví své barevné kousky v Tišnově

Tišnov - Ve dnech 6. - 8. listopadu proběhne v Tišnově už tradiční mezinárodní expozice minerálů. Jedná se o největší výstavu svého druhu ve východní Evropě. Zůčastní se jí přední čeští i zahraniční mineralogové a sběratelé.

Čtyřicátý ročník mineralogické exkurze se uskuteční v prostorách velkého sálu Sokolovny a ve třídách místního gymnázia. Každoročně se tu schází okolo tří stovek sběratelů a prodejců z celé České republiky i ze zahraničí, například z Ruska, Itálie či Bulharska. Zahraniční mineralogové se s potenciálními kupci dorozumívají anglicky.

Součástí expozice je prodejní burza, která nabízí mimo jiné i precizně zpracované šperky a bytové dekorace, a to bez velkoobchodní přirážky. Cenu kamenů určuje v prvé řadě jejich vzácnost a místo původu. I čeští sberatelé se proto často vydávají na lov minerálů do Afriky či Ameriky. Pozornost návštěvníků výstavy z řad laické veřejnosti ale přitahují především zvláštně zabarvené kameny. 

Výstavu, kterou město pořádá dvakrát ročně, v květnu a listopadu, navštíví průměrně deset tisíc lidí. Návštěvnost ale každým rokem klesá.

Zobrazeno 2044 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:06
Pro psaní komentářů se přihlaste