čt., 8. prosinec 2022 00:04

Začala biatlonová sezóna. Čeští závodníci se předvedli dobrými výsledky

Začala biatlonová sezóna. Čeští závodníci se předvedli dobrými výsledky Zdroj: https://www.biatlon.cz/
Letošní ročník odstartoval v úterý 29. listopadu ve finském Kontiolahti vytrvalostní závod mužů a žen, ve kterém se představili i čeští závodníci v čele s Michalem Krčmářem a Markétou Davidovou. Po jednodenním odpočinku poté pokračoval program štafetami, ve kterém si čeští závodníci počínali velice solidně, avšak v následujících sprintech se jim na tyto výsledky nepovedlo navázat. První zastávku letošního ročníku pak závodníci zakončili stíhacími závody.

Sezónu započal vytrvalostní závod mužů. Kvalitní výkony se očekávaly zejména od favoritů posledních let, jako je například Nor Johannes Boe, jenže opak byl pravdou. Norský závodník udělal čtyři chyby, což znamenalo čtyři trestné minuty, a i přes velmi kvalitní běh dojel až na dvanácté příčce. Další z favoritů Fillon Maillet si připsal dvě trestné minuty a kvůli horšímu běhu dojel až patnáctý. K překvapení všech se na stupně vítězů dostal Němec Zobel a Švýcar Harweg, první příčku obsadil Švéd Ponsiluoma. Z českých závodníků dojel nejlépe třináctý Krčmář, do elitní třicítky se pak vlezl ještě Štvrtecký.
Vytrvalostní závod žen neměl větší favoritku, i když se očekávaly dobré výkony od sester Oebergových. Starší z nich, Haně, se závod vydařil a obsadila první příčku. Nejlepší Češkou se dle očekávání stala Markéta Davidová, která si dojela pro velmi dobré sedmé místo.

Individuální vytrvalostní běh nahradily týmové soutěže

Ve čtvrtek přišly na řadu štafety. Jako první se na trať vydaly štafety mužů, které dle očekávání opanoval tým Norska. Český tým ve složení Mikyska, Krčmář, Štvrtecký, Mareček obsadil skvělé páté místo, které by skrze výsledky z minulé sezóny před závodem očekával jen málokdo.
Biatlonistky ženského národního týmu ve složení Jislová, Voborníková, Davidová, Charvátová se svými mužskými kolegy nenechaly příliš zahanbit a dojely si pro šesté místo, výhru si připsaly favorizované Švédky.

Po delších závodech přišel na řadu rychlý sprint

V sobotu se ve finském Kontiolahti jeli závody ve sprintu, které byly důležité především kvůli tomu, že určovaly startovní časy do nedělních stíhacích závodů.
První své sprinty odstartovali muži. Johannes Boe jako by zapomněl na nevydařený první závod, a i přes jedno trestné kolo si s klidem dojel pro své první vítězství v individuálním závodě v této sezoně. Českým závodníkům se bohužel vůbec nedařilo, nejlépe skončil dvaatřicátý Michal Krčmář, mezi padesát nejlepších se ještě dostal čtyřicátý druhý Tomáš Mikyska.
Bohužel ani českým biatlonistkám se sprint nepovedl, nejlepší byla Markéta Davidová, které obsadila až dvaadvacáté místo. Závod zvládla čistě střílející Lisa Hauser.

Český tým si ve stíhačce polepšil, Davidové těsně uniklo širší pódium

Kvůli špatným výsledkům se od českých závodníků v nedělních stíhacích závodech neočekávalo nic velkého. V mužské části si o devět pozic polepšil Michal Krčmář, i přes to na první místo ztrácel více než tři minuty. První místo si udržel bez větších problémů skvěly Johannes Boe.
Ženský závod byl pro české fanoušky mnohem zajímavější, jelikož se Markéta Davidová dokázala skrze čistou střelbu prodrat mezi nejlepší závodnice a do poslední střelecké položky závodila o pódiová umístění, avšak na poslední položce jednou minula a kvůli jednomu trestnému kolu přišla o šanci na zisk medaile. I přes to se však jednalo o skvělý závod z pohledu české závodnice, která si polepšila o patnáct míst a skončila na sedmém místě. Hauserová udělala tři chyby na střelnici, nedokázala udržet dobrou startovní pozici a přenechala první místo francouzské závodnici Simon, které zejména v posledním běžeckém kole dokázala utéct Italce Wierer a obsadila tak první místo.

Zobrazeno 527 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste