so., 27. listopad 2010 13:16

Začalo sněžit, meteorologové varují před kalamitou

Na konec prvního adventního víkendu předpovídají meteorologové silné sněžení a varují před sněhovou kalamitou. Upozornění týkající se aktuálního stavu počasí zveřejňuje také Ředitelství silnic a dálnic. Na některých silnicích řidičům komplikuje jízdu námraza a snížená viditelnost. Pro všechny kraje platí od nedělní 18. hodiny do pondělí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu související s novou sněhovou pokrývkou.

Podle numerického modelu Aladin se dnes budou sněhové přeháňky objevovat na různých místech ČR. V neděli přes den by mělo sněžit jen ojediněle. Mokrý a těžký sníh začne padat až večer nejprve na jihovýchodě republiky. V pondělí by však už mělo sněžit po celém území.

Meteorologové předpokládají, že přes noc spadne 5 až 20 centimetrů nového sněhu. “V severní polovině území však během pondělí může nasněžit ještě dalších 3 až 15 cm, na horách na severu a severovýchodě 15 až 30 cm. Ve vyšších polohách bude zpočátku nárazový vítr, a tak se budou místy tvořit sněhové jazyky,” stojí ve výstraze ČHMÚ.

Pro zmírnění následků situace ČHMÚ doporučuje vyjíždět na silnice pouze pokud je to nutné, a nezapomínat na zimní výbavu. Na některých úsecích dálnice D1 a na silnicích především v severozápadních a severovýchodních Čechách platí  povinnost používat zimní pneumatiky. Řidičům pohybujícím se v horských oblastech je doporučeno sledovat pokyny Horské služby. “Je vhodné mít ve vozidle teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení,” píše ČHMÚ na svých stránkách.

Sněžení nekomplikuje pouze jízdu automobilem. Těžký mokrý sníh a nárazový vítr můžou způsobovat škody v lesních porostech a na vedeních elektrického proudu. Především v oblastech z horší dostupností tak může dojít k delšímu výpadku elektrické energie.

 

Zobrazeno 2224 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40
Pro psaní komentářů se přihlaste