čt., 10. březen 2016 16:11

Začíná druhý ročník přehlídky autorských dokumentárních filmů KineDok

Olomouc - V mnoha českých městech právě začíná už 2. ročník projektu KineDok. Spočívá v projekci autorských dokumentárních filmů, pocházejících ze střední a východní Evropy.

Letos se bude promítat patnáct filmů na více než dvaceti místech v České republice, dále ale také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku, Polsku či Norsku.

Zvláštností je, že filmy se ve většině případů nepromítají ve velkých multiplexových kinech. Organizátoři festivalu naopak dávají přednost netradičním prostorům, jakými jsou třeba galerie, kavárny, zkušebny nebo stará chátrající kina.

„Máme naprosto volnou ruku při výběru toho, kdy se který film bude promítat. Do projektu se navíc může zapojit kdokoliv další s nápadem na vhodný prostor.,“ říká Jiří Ladzianský, jeden z organizátorů pátečního promítání v Kroměříži, které je spojené s koncertem olomoucké kapely Hynkovy Zámky.

KineDok získal v minulém roce mnoho příznivců. Oblíbeným se stal například film Cukr Blog , který natočila Andrea Culková. Snímek ukazuje, jak těžké může být najít na trhu potravinu, která cukr neobsahuje nebo jaké jsou souvislosti mezi psychickými nemocemi a nadměrným požíváním cukru.

Letos je na programu snímek Amerika z české produkce Jana Foukala, který měl svou premiéru na festivalu v Karlových Varech. Jeho hlavním tématem je český fenomén trampingu a touha po svobodě. Dalším českým filmem bude časosběrný dokument Jáma od Jiřího Stejskala, který ukazuje život rodiny v centru kyjevského sídliště.

Fanoušci se můžou těšit i na maďarský dokument Drifner, který uspěl na festivalech v Sarajevu, Lipsku a Amsterdamu, nebo na úspěšný rumunský snímek Alexandra Nanau s názvem Toto and His Sisters.

V minulém roce v Olomouci projekt Kinedok hostilo olomoucké Kino Hoblina a kavárna Střední formát. Letos tomu tak nebude. O zapojení jiných olomouckých podniků do druhého ročníku se zatím jedná s hlavními organizátory projektu.

 

Zobrazeno 1823 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:41
Pro psaní komentářů se přihlaste