ne., 7. prosinec 2014 21:15

Zeman je čím dál méně oblíbenější

Dřívější zastánci a voliči současného prezidenta Miloše Zemana nyní nesouhlasí s jeho politikou a postoji. Podobně je tomu i s důvěrou v koaliční vládu v čele s Bohuslavem Sobotkou. Z průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi vyplývá, že více než šedesát procent dotázaných lidí nedůvěřuje současné vládě. Spoluautor průzkumu Bronislav Kvasnička dodal, že se na poklesu důvěryhodnosti podepsalo i dění kolem prezidenta Miloše zemana.

  Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila v neděli Česká televize. Pokud by se letos konalo druhé kolo volby prezidenta, získal by Zeman pouze jedenačtyřicet procent hlasů. Při svém loňském zvolení  to bylo pětapadesát. Podle TNS Aisa se k Zemanovi otáčejí zády i jeho tradiční voliči. Téměř čtvrtina respondentů uvedla, že by Zemana znovu nevolili a desetina dalších by se voleb ani nezúčastnila. Celkem tedy prezident ztratil téměř třetinu svých původnich voličů.

  ,,Je to zejména ve spojitosti s děním kolem prezidenta Miloše Zemana. Domníváme se, že občané dávají tímto vládě vzkaz, aby situaci nějak řešila,“ řekl Kvasnička v pořadu Otázky Václava Moravce.

Průzkum probíhal mimo jiné i známkováním jako ve škole. Necelých třicet procent dotázaných by oznámkovalo jeho působení v úřadě známkou tři.  Dvojkou by jej pak ohodnotilo patnáct procent a jedničkou šest procent. Čtvrtina tázaných by jej ohodnotila známkou čtyři a stejně tomu bylo i u pětky.

Kritici prezidentovi vyčítají jeho až přílíš velké porozumění s ruskou pozicí na Ukrajině. Dále se jim nelíbilo, že při návštěvě Činy nehájil lidská práva a také to, že se zpátky vracel letadlem soukromé firmy. Nejvíce kritiky prezident vyvolal svými vulgarismy v rozhovoru pro Český rozhlas.

  „Nespokojenost se vrátila na úroveň února, kdy vznikla vláda samotná,“ doplnil Kvasnička.

 

 Zdroj fotografie : Lidovky.cz

 

Zobrazeno 1438 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 14:49
Pro psaní komentářů se přihlaste