po., 6. prosinec 2021 10:53

Zemřel bývalý šéf týmu F1 Frank Williams

Sir Frank Williams byl posledním tzv. "garážistou" ve světě Formule 1. Sir Frank Williams byl posledním tzv. "garážistou" ve světě Formule 1. Zdroj: Twitter F1
Velká Británie - Svět Formule 1 v neděli 28. listopadu opustila velká legenda. Ve věku 79 let zemřel zakladatel týmu Williams a její dlouholetý šéf sir Frank Williams. V roce 1977 založil stáj, kterou pojmenoval podle sebe, a vytvořil z ní jednu z nejúspěšnějších značek královny motorsportu.

Motorsport a Formuli 1 zasáhla v neděli 28. listopadu časně ráno smutná zpráva. V 79 letech zemřel zakladatel veleúspěšné stáje Wiliams sir Frank Wiliams. Byl to nejdéle sloužící ředitel týmu F1 v její historii. O této události informovala svět rodina a poté i samotný tým. „S velkým zármutkem tým jménem rodiny Williamsových potvrzuje smrt sira Franka Williamse, zakladatele a bývalého ředitele týmu Williams Racing, ve věku 79 let“, oznámila stáj na svém twitterovém účtu. Dále tým prohlásil, že byl Williams přijat v pátek do nemocnice a v neděli ráno zemřel pokojně, obklopen svou rodinou.

Rodák ze South Shields ve Velké Británii byl nejprve závodním jezdcem a mechanikem, ale proslavil se až svou rolí manažera a později také jako zakladatele týmu. Do Formule 1 vstoupil již v roce 1969. O osm let později spojil síly s Patrickem Headem a založili tým, který pojmenovali po Frankovi. V březnu 1986 měl Williams automobilovou nehodu, při které utrpěl zlomeninu páteře a od té doby byl upoután na vozíček. Stáj získala celkem devět Pohárů konstruktérů, její jezdci vyhráli sedmkrát Pohár jezdců. Tým se může pyšnit 114 vítězstvími v závodech, 313 pódií a 128 postaveních na prvním místě na startu.

První titul získal Williams v roce 1980, kdy se stal šampionem Alan Jones. Naposledy vyhrála stáj jak Pohár jezdců, tak Pohár konstruktérů v roce 1997 s Jacquesem Villeneuvem za volantem. Poslední triumf ve velké ceně slavil tým při Velké ceně Španělska 2012 zásluhou Pastora Maldonada. V témže roce Frank Williams oznámil, že odstupuje z vedení týmu a přenechal jej své dceři Claire. V září minulého roku byla stáj prodána novému majiteli v podobě americké společnosti Dorilton Capital a majitele Josta Capita. Williams šéfoval stáji rekordních 43 let.

Přestože strávil značnou část svého života připoután na invalidní vozík, byl vždy součástí týmu při každé velké ceně až do doby, kdy mu to zdraví povolilo. „Rodina Formule 1 přišla o milovaného a respektovaného člena. Byl to velikán našeho sportu, překonal nejtěžší životní výzvy a každý den bojoval o vítězství na trati i mimo ni,“ vyjádřil se v prohlášení šéf Formule 1 Stefano Domenicali.

Zobrazeno 594 krát
Naposledy upraveno: po., 6. prosinec 2021 22:49
Lukáš Jungmann

Zajímám se o motorsport.

...bo v ničem jiném nejsem dobrý. :-D

Pro psaní komentářů se přihlaste